Debrecen, Nagytemplom

Megújul Debrecen belvárosa

Megújul Debrecen belvárosa

Debrecen belvárosaDebrecenDebrecen belvárosának funkcióbővítő rehabilitációjára nyert több mint 2,2 milliárd forint uniós támogatást a megyeszékhely önkormányzata, így összesen 2,5 milliárdot költhet a fejlesztésre. A hírt Pajna Zoltán alpolgármester jelentette be csütörtökön.

A fideszes politikus közölte, a program az idén nyáron lezárult belváros-fejlesztési projekt második üteme lesz. Tovább építik a belvárosi nyugati tehermentesítő kiskörutat, felújítják a városháza épületét és az egyik belvárosi parkot is. Elmondta, az idén augusztusban átadott kiskörút második szakasza mintegy 1,5 milliárd forintból épülhet meg az Arany János és az Erzsébet utca között. Az elmúlt években a város már 800 millió forint értékben sajátított ki ingatlanokat a leendő nyomvonalon.

Az Antall Józsefről elnevezett útszakasz folytatásával a város főutcáját, a Piac utcát tehermentesítik a járműforgalomtól csaknem egy kilométer hosszan. Mintegy 300 millió forintból újul meg a 170 éves városháza épülete is. A város ezzel több évtizedes adósságát törleszti, hiszen az épület tetőszerkezete már nagyon rossz állapotban van – mondta Pajna Zoltán, hozzátéve, hogy kicserélik a nyílászárókat, és megnyitják az egyik használaton kívüli kaput is.

A projekt harmadik elemeként az Ady-parkot újítják fel: a Csokonai Színház melletti park jövőre valódi közösségi térré válhat kávézókkal, és akár szabadtéri színelőadásokat és koncerteket is rendezhetnek ott. Ezek mellett a belvárosi Simonffy utca térkövezését is folytatják a Hal köz és a kiskörút között. A projekt kivitelezési szerződését várhatóan 2013 januárjában írják alá, és év elején kezdődik a munka, amely a tervek szerint 2014 nyarán fejeződik be.

A debreceni belváros funkcióbővítő projektjének első elemében 2010 és 2012 között a Nagytemplom mögötti Emlékkert és Romkert, illetve a Hal köz újult meg, továbbá kialakítottak egy ifjúsági házat a belvárosban, és elkészült a tehermentesítő kiskörút első szakasza is. Az első ütem 2,1 milliárd forintból, szintén főleg uniós források bevonásával valósult meg.