Zarándokút épül a Dél-Alföldön

Zarándokút épül a Dél-Alföldön

túristákTöbb mint kétszáz kilométer hosszan húzódik majd az a zarándokútszakasz, amelyet Magyarország 34 kiemelt turisztikai beruházásának egyikeként egy év alatt alakítanak ki a Dél-Alföldön.

A 13 tagú konzorciumot vezető megyei önkormányzat korábban 751 millió forintot nyert A Magyar zarándokút dél-alföldi szakaszának fejlesztése című pályázat megvalósítására. A program egyike annak a 34 új, kiemelt turisztikai beruházásnak, amelynek támogatásáról a Regionális Operatív Programok keretében még ez év nyarán döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság.

A 2014. november végéig kiépülő 206 kilométernyi zarándokútvonal mentén kerámia útjelzőket, “mérföldköveket”, kápolnákat, tematikus parkokat, kilátót, közösségi házat és zarándokszállásokat is kialakítanak. Ebből a forrásból újítják fel továbbá a solti katolikus templomot.

Számos egyéb, nemzetünk történelmi örökségét, értékeit megjelenítő látnivalóval gazdagodik ezen kívül a zarándokút, amelybe bekapcsolnak olyan már meglévő emlékhelyeket, mint Kalocsa. A tervek között szerepel a zarándokút folyamatos gazdagítása, további települések bevonásával.

A fejlesztés célja a dél-alföldi régió turisztikai vonzerejének növelése a zarándokturizmus fellendítésével. Ennek fontos eleme a Magyar zarándokút, illetve a Közép-európai zarándokút nyomvonalába illeszkedő zarándokútszakasz tematikus útvonallá tétele és komplex turisztikai termékké szervezése. Ennek érdekében fogott össze a megyei önkormányzat irányításával Kunszentmiklós, Tass, Dunavecse, Harta, Hajós, Apostag, Dusnok, Fajsz, Homokmégy, Gombolyag és Császártöltés helyhatósága, valamint Solt katolikus egyházközsége.

A következő egy évben ezeken a helyszíneken felújítanak, helyreállítanak, látogathatóvá tesznek vallási, szakrális és kultúrtörténeti jelentőségű műemlékeket, emlékhelyeket, kegyhelyeket, illetve kialakítanak kiállító- és bemutatóhelyeket, zarándokparkokat és -sétányokat. A régió kulturális értékeihez, emlékeihez kapcsolódó turisztikai célú témaparkokat hoznak létre Dunavecsén, Apostagon, Solton, Gombolyagon, Fajszon, Császártöltésen és Dusnokon. Ezek közül több településen, valamint Kunszentmiklóson, Hartán és Hajóson zarándokszállások is épülnek.