Hende: „A jövő év egyik legfontosabb feladata a helikopterek beszerzése”

Hende: „A jövő év egyik legfontosabb feladata a helikopterek beszerzése”

A legfontosabb jövő évi célkitűzések között szerepel a "helikopter-képesség" megőrzése és a szállítógépek helyzetének rendezése. Ezt mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap az MTI-nek adott interjújában.

A tárcavezető elmondta: mindkét területen komoly szakmai kidolgozó munka folyik a minisztériumban, “és remélem, hogy hamarosan megnyugtató eredményekkel szolgálhatunk”.

Az elkövetkező év további kiemelt feladata a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) sikeres hazatelepítése Afganisztánból. A csoport véglegesen 2013 tavaszán fejezheti be a munkát a közép-ázsiai országban – mondta a honvédelmi miniszter.

Hozzátette, hogy a PRT kivonása nem jelenti az afganisztáni magyar katonai szerepvállalás megszűnését: folytatják a kiképző és tanácsadó munkát az ország különböző pontjain.

“Az eddigi szerepvállalásunk egy jelentős fejezetét ugyanakkor lezárjuk, hiszen a PRT sikeresen elvégezte munkáját, hozzájárult Baglán tartomány fejlesztéséhez és a lakosság életkörülményeinek javításához” – hangsúlyozta a miniszter.

A PRT megszűnésével párhuzamosan a Katonai Tanácsadó Csoport (MAT, korábban OMLT) feladatrendszere is megváltozik és áttelepül Mazari-Sarifba – fűzte hozzá.

Új és fontos feladatnak nevezte Hende Csaba a január 1-jével kezdődő vízszállítást, aminek köszönhetően több százezer, arzénos vizű településen élő ember juthat tiszta, egészséges ivóvízhez.

Az önkéntes tartalékos haderővel kapcsolatban azt mondta: ezen a téren az állomány bővítésére koncentrálnak jövőre, hogy létszáma lehetőleg már 2014 végére elérhesse az Országgyűlés által engedélyezett nyolcezer főt.

“2013-ban azonban jobban nyitni kell a civilek, elsősorban a már sorkatonaként sem szolgált fiatalok felé, hiszen a tartalékos rendszernek kiemelt szerepe lehet a honvédség és a civil társadalom közötti kapcsolat megerősítésében” – hangsúlyozta a tárca vezetője.

Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta: “idén a legfontosabb feladat és egyben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a szűkös költségvetési lehetőségek ellenére se veszítsük el katonai képességeket; örömmel mondhatom, hogy ezt sikerült teljesítenünk, amihez nagyon takarékos gazdálkodásra volt szükség”.

A “kézzelfogható eredményeket” illetően fontosnak tartotta kiemelni a Gripen-szerződés módosítását, aminek köszönhetően a megelőző tíz év költségeinek kevesebb mint a feléért újabb tíz évre – 2026-ig – biztosított a vadászgépek magyarországi üzemeltetése és használata, így az ország légtérvédelme is.

A légtér biztonságával kapcsolatban megemlítette még, hogy idén sikerül megtalálni a harmadik három dimenziós radar helyszínét. Medina község szívesen fogadta be a lokátort, amelynek építési munkálatai idén az alapkőletétellel meg is kezdődtek, a település földrajzi elhelyezkedése pedig szakmailag is elfogadható megoldást jelent az évek óta húzódó problémára – fűzte hozzá.

A miniszter sikerként értékelte még a honvédség új fejlesztéseit is: idén elkészültek az első magyar fejlesztésű pilóta nélküli repülőgépek, a polgári igényekre válaszolva pedig megkezdődött a gyártása azoknak a víztisztító berendezéseknek, amelyek az elkövetkező években számos településen fogják biztosítani az arzénmentes ivóvizet.

Végül említésre érdemesnek nevezte, hogy sikerült stabilizálni az ismét “hadrendi elemmé” vált Honvédkórház helyzetét, ami “drámai küzdelmeket” igényelt mind a tárcaközi egyeztetések, mind a kórház belső működésének rendbetétele során. A kórház új vezetésére sok feladat vár még a jövőben – tette hozzá.

“Amit a leginkább sajnálok, hogy egyelőre nem tudtunk illetményemelést adni a katonáinknak, akik a morális mellett nagyobb anyagi elismerést is érdemelnének” – mondta a miniszter, hozzátéve, “bízom benne, hogy még ebben a ciklusban lehetőségünk lesz a magyar katonák kiváló munkáját és teljesítményét ilyen módon is elismerni”.

A miniszter emlékeztetett: a honvédek jogállásáról szóló jogszabályt decemberben fogadta el a parlament, a törvény egyes szakaszai pedig 2013-ban, több lépcsőben lépnek hatályba. A jogállási törvény részleteit kidolgozó rendeletek és utasítások megalkotása a jövő év legfontosabb jogalkotási feladata – hangsúlyozta.