„Semmilyen kézzelfogható eredménye nincs a keleti nyitásnak”

„Semmilyen kézzelfogható eredménye nincs a keleti nyitásnak”

Szanyi Tibor

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint a keleti nyitás politikája semmilyen kézzel fogható eredményt nem hozott a kormányváltás óta.

A szocialista politikus hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: kormányzati “szócséplés”, sok “méregdrága utazás” és néhány amorális gesztus – mint Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadása – tapasztalható volt ugyan, de a ciklus felének elteltével valódi eredménye nem volt a keleti nyitásnak.

Szanyi Tibor sürgette, hogy a kormány adjon részletes tájékoztatást a keleti államok vezetőivel folytatott tárgyalásokról, mindenekelőtt arról, hogy miben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A szocialista párt elsősorban arra kíváncsi, “milyen elkötelezettséget vállalt” a kormányfő a paksi atomerőmű bővítésével, illetve üzemidő-meghosszabbításával kapcsolatban.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a keleti nyitás meghirdetése ellenére 2012 első tizenegy hónapjában – dollárban számolva – csaknem 20 százalékkal csökkent a kereskedelmi forgalom Ázsiával az előző évihez képest.

Szanyi Tibor hozzátette, semmilyen előrelépés nincs azokkal a megállapodásokkal kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor a kínai miniszterelnök-helyettessel kötött egyebek mellett a kínai fejlesztési bank egymilliárd eurós hitelkeretének felhasználásáról és a fővárost a Liszt Ferenc-repülőtérrel összekötő gyorsvasút megépítéséről.

Kapcsolódó cikkek