„Csak a felvételi árfolyamon van értelme forintosítani a devizahiteleket”

„Csak a felvételi árfolyamon van értelme forintosítani a devizahiteleket”

Z. Kárpát DánielA Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ha valóban tervezi a devizahitelek forintosítását, akkor azt kizárólag a felvételi árfolyamon tegye meg, mert ez jelenthet valódi megoldást a legnehezebb helyzetben lévők problémáira. Erről beszélt Z. Kárpát Dániel.

A jobbikos politikus sajtóhírekre reagálva örömtelinek nevezte, hogy a kormányzat tervei között felmerült “a Jobbik által régóta mantrázott varázsszó”, a forintosítás. Kiemelte ugyanakkor, hogy csak a felvételkori árfolyamon történő forintosítás ad garanciát arra, hogy a devizahitelekért felelős bankrendszer viselje a terheket. Szintén sajtóhírekre reagálva hozzátette: ezzel a megoldással nem lenne szükség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizatartalékának a felhasználásra sem.
Z. Kárpát Dániel üdvözölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) javaslatát az árfolyamgát konstrukciójának rugalmasabbá tételéről, de szerinte ez csak “szépségtapasz”, amely az alapproblémát nem oldja meg.

A devizahitelesek problémáiról tartott háromoldalú egyeztetésekkel kapcsolatban a Jobbik szerint a kormány, a PSZÁF-nak és a Bankszövetségnek köszönhetően létrehozott “őskáosz” csak a “hitelesek teljes kisemmizését teszi lehetővé”.

Kapcsolódó cikkek