Megtalálták a helyét Irán ajándékának

Megtalálták a helyét Irán ajándékának

Jászberényben a fürdő előtti, a jelenleg sziklakerttel díszített füvesített területen helyezik el azt a széltornyot, amelyet az iráni Jazd városa ajándékoz a jászsági településnek.

Jazd egy jellegzetes ottani építmény, egy széltorony kicsinyített másával kívánja megajándékozni Jászberényt az iráni város vezetőinek szándéka szerint még az idén – mondta el Szabó Tamás (Fidesz) polgármester az MTI-nek. 

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban tavaly októberben, Jászberény delegációjának jelenlétében avatták fel a jászsági település által adományozott emlékművet. A Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet. A vendéglátók akkor jelentették be, hogy viszonzásul egy Iránban sok helyen használt szerkezetet, a házak hűtésében segítő széltornyot, illetve annak arányos változatát küldik majd el a Jászság központjába. 

Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol testvérvárosi egyezményt írtak alá. Azóta a jászberényiek több kiállításon, műsoros esten ismerkedhettek meg Irán kultúrájával, hagyományaival.