"Tekintélyelvű rendszer alakul ki Magyarországon"

"Tekintélyelvű rendszer alakul ki Magyarországon"

Schiffer András, fotó: Máthé Zoltán/MTIAz LMP országgyűlési képviselői csoportjának vezetője szerint olyan tekintélyelvű rendszer alakul ki Magyarországon, amelyben "senki és senkinek a jogai nem lehetnek biztonságban, és az alkotmányosságot felszámolják".

Schiffer András az LMP XXII. kongresszusán szombaton a fővárosban azt mondta: mindez azért történhet meg, Orbán Viktor miniszterelnök ezt azért teheti meg, mert az emberek az elmúlt húsz évben végletesen kiábrándultak a demokratikus intézményekből, és jelentős részüknek az az alapvető élményük a demokratikus jogállamról, hogy az valójában “cinikus álarc”, nem védi meg az alapvető közszolgáltatásokat, erőforrásokat. 

Az LMP akkor cselekszik helyesen, ha a különböző “tekintélyelvű kísértésekkel” szemben olyan alternatívát állít, amely lehetővé teszi, hogy a formális, jogászi okoskodás helyett az állampolgárok részvételével alkossanak 2014 után új alkotmányt. Azt szeretnék, hogy Magyarországon végre olyan alkotmányosság legyen, amely úgy ad biztonságot az embereknek, hogy közben az alkotmányos intézményeket magukénak érzik, és szavatolja, hogy semmilyen hatalom, tőkés csoport ne tudja korlátlanul “felzabálni” a kulturális, természeti erőforrásokat – mutatott rá Schiffer András. Jelezte, hogy képviselőik részt vesznek az alaptörvény módosítása ellen tartandó szombati fővárosi ellenzéki tüntetésen. Úgy kell Magyarország szekerét megfordítani 20-25 év után, hogy szembenéznek a rendszerszintű problémákkal – fejtette ki, hozzátéve, szükség van olyan politikai alternatívára, amely világossá teszi, hogy “az orbáni politika” valójában nem szolgálja az ország függőségének csökkentését. Hangsúlyozni kell, hogy a Fidesz-kormány alatt az oligarchák érdekei mindig fontosabbak, mint a jövő nemzedékek érdekei – mondta.     

Schiffer András szerint Orbán Viktor azért lehetett mostanáig viszonylag sikeres, mert az ellenajánlat a szélsőjobboldalé, illetve a 2010-ben megbukott politikai elité. Orbán Viktor addig lehet sikeres, amíg nincs olyan politikai alternatíva, “amely leleplezi hazugságait”, és világossá teszi, hogy Magyarországon meg lehet szakítani “a szolgaság körforgását”, lehet olyan politikát folytatni, amely a belföldi tőkeképződés erősítésére, a helyi gazdaság erősítésére, a hazai kis- és középvállalkozói szektorra, a jól képzett hazai munkaerőre, és az erőforrások megőrzésére épít – mondta. A párt helyzetére utalva úgy fogalmazott, itt a tavasz, és itt van a remény az újjászületésre, az újjáalapításra. Ami velük történik, nem más, mint hogy kaptak egy esélyt a történelemtől, hogy megmutassák, “lehet más, és ami lehet más, az nem lehet ugyanaz, mint ami 2010 előtt volt Magyarországon”. 

Van választási lehetőség, van olyan parlamenti párt Magyarországon, amely következetesen kitart az elvei, értékei, a politikai céljai  mellett, nemet mond Orbánra és a 2010 előtt időszakra, de igent mond egy élhető Magyarországra – fejtette ki. Megjegyezte, az LMP-t az elmúlt másfél évben a sehová nem vezető terméketlen viták bénították, nem volt lehetőségük arra, hogy rendszerkritikus alternatívát mutassanak a “populista blablával szemben”. Kijelentette, nemet mondanak arra, hogy a magyar politika még mindig “a 20. századi játszmák újrajátszásáról” szól. Nem kőbe vésett törvény, hogy a hosszú távú célokat alárendeljék a pillanatnyi érdekeknek, “A politika nem befutó listás helyekről, miniszteri székekről szól” – mondta. Szerinte most itt a lehetőség arra, hogy bemutassák, miként lehet több “válságálló” munkahelyet teremteni, miként lehet a magyar politikát az oligarchák fogságából kiszabadítani, és olyan politikát formálni, amely véget vet annak, hogy az országból évente sok-sok milliárdot szivattyúznak ki, és az államadósság többszöröse vándorol ki offshore paradicsomokba – mondta.     

Lehet olyan politikát csinálni, amely európai és globális színpadon azt szorgalmazza, hogy a szabadkereskedelem logikáját váltsa fel az emberiesség logikája. Ki lehet állni azért: Magyarország ne azért vállaljon konfliktusokat, hogy megvédjen egy “öncélú, hatalommániás, tekintélyelvű rendszert”, hanem például azért, hogy a termőföldet kivonják a tőke szabad áramlása alól, és a szabadkereskedelem Európáját ökoszociális Európává alakítsák át – fűzte hozzá.    

Csiba Katalin, az LMP-szóvivője úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban “megmérettettek és nem találtattak könnyűnek”. Az LMP olyan formáció a politikai térképen, amelyben valódi politikai potenciál van – mondta, véleménye szerint nincs olyan politikai kérdést, amely megbonthatná őket. A kongresszuson felszólalt Puzsér Róbert kritikus, szerkesztő is, aki azt mondta, ma Magyarországon se valódi karakterük, se valódi meggyőződésük nincs a pártoknak. A kormányzás nem egyéb, mint “nyílt, szégyentelen és törvények által legitimált korrupció”, a kultúra maradéka pedig “oda lett dobva” a profitnak, a kereskedelmi televízióknak és a bulvárnak.

Kapcsolódó cikkek