Jöhet a "félszocpol"

Jöhet a "félszocpol"

lakásfelújításA szocpol bővítését tervezi a kormány, írta a portfolio.hu, egy birtokába került, Matolcsy György által is jóváhagyott nemzetgazdasági minisztériumi előterjesztés alapján, amely szerint nemcsak új, hanem használt lakáshoz és bővítéshez is igénybe vehető lenne az állami támogatás (félszocpol).

A portfolio.hu cikke szerint emelnék a lakásépítési támogatás mértékét úgy, hogy a maximális összeg megközelítse a korábban hatályban volt szocpolt, például két gyermek esetén a 3 millió forintot is.

Az előterjesztés szerint a jelenlegi legalább kettő helyett már egy gyermek után is járna támogatás, és lakás alapterület-minimuma a jelenlegi 60 négyzetméter helyett 45 négyzetméter lenne.

Ezenkívül használt lakás vásárlásához bevezetnék a “félszocpolt”, ami az új lakásokra vonatkozó alaptámogatás összegének a fele. Kettő vagy több gyermeket nevelő családok számára a “félszocpolt” meglévő lakásuk bővítésére is elérhetővé tennék a számlákkal igazolt költségek legfeljebb 50 százaléka erejéig.

A költségvetési hatásokkal nem számol az előterjesztés. Az NGM korábbi tájékoztatása szerint tavaly 12,6 milliárd forintnyi pénzt terveztek szocpol céljára folyósítani.

Az MTI megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium annyit közölt, kormánydöntést megelőzően a cikkre nem kíván reagálni.