Bemutatták a magyar vadászati múzeum terveit

Bemutatták a magyar vadászati múzeum terveit

Interaktív, gyermekes családoknak egész napos programot kínáló múzeummá alakul a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amely a hatvani Grassalkovich-kastélyban kap helyet az épület felújítása után.

A 3,15 milliárd forint beruházással a jövő év tavaszán elkészülő létesítményben íjászpálya, lézeres lövészpálya, gyermek vadászati ügyességi játéktér, gyakorlati fegyverismereti helyiség és élő rókával “működő” kotorékpálya is lesz – mondta csütörtökön Szabó Zsolt, Hatvan fideszes polgármestere az intézmény látványterveit bemutató sajtótájékoztatón.

A 4700 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben, illetve a két hektáros kastélykertben épülő múzeumhoz hasonló intézmény egész Európában csak Dániában található. A városvezető kitért arra, hogy a főépület földszintjén kap helyet a kastélytörténeti kiállítás, a vadászkonyha, a halászó-vadászó ember életét bemutató kollekció, illetve egy két emelet magas dioráma, amely bemutatja a Kárpát-medence élőhelyeit.

Az emeleten rendezik be a híres magyar vadászírók emlékszobáit, és itt lesz egy vadászati eszközöket bemutató, valamint vadbiológiai tárlat. A díszteremben a leghíresebb vadásztrófeák másolatai kapnak helyet. Az alagsorban A vadászat és halászat története című kiállítást rendezik be.

A melléképületekbe kerül az interaktív kiállítóterek többsége, az íjász- és lövészpálya, az élményterek, illetve a kertbe egy kilátó és egy sövény-labirintus. Ugyancsak ott alakítják ki a kotorékpályát, amelyet úgy építenek ki, hogy a látogatók nyomon követhessék a rókák mozgását, miközben a vadászkutyák soha nem érhetik el a vadállatot. A pálya alkalmas lesz kotorékebek, például tacskók vadászati vizsgáztatására is.

Egy zárható télikert is kapcsolódni fog a múzeumhoz, ebben akár ezer embert befogadni képes rendezvények megtartására is lehetőség nyílik – ismertette a terveket Szabó Zsolt.
A beruházás az Új Széchenyi Terv keretében, száz százalékos támogatás mellett valósul meg. A múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum fenntartásában fog működni.