Mindenki megmenekült

A brüsszeli uniós csúcstalálkozóról hazaérkező miniszterelnök, Orbán Viktor (k) tájékoztatót tart az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) budapesti székházában 2013. március 15-én, miután tájékozódott a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről. Tőle balra Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, fotó: Máthé Zoltán/MTIMindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is". A jó hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be péntek este.

A kormányfő ezt a Szépművészeti Múzeumban közölte azon a hagyományteremtő vacsorán, amelyet a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett művészek tiszteletére adtak. Az ott készült videó kevéssel háromnegyed tíz előtt került fel Orbán Viktor Facebook-oldalára. A miniszterelnök – aki péntek délután, miután hazaérkezett az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójáról, felkereste a mentést irányító operatív törzset – rövid beszédében úgy fogalmazott: “a hír az, hogy az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is, tehát nincs olyan magyar ma este, aki ne kapna enni, inni, és ne lenne biztonságban”. A kormányfő bejelentését taps fogadta.

Orbán Viktor az egybegyűltekhez fordulva azt mondta, az asztaltársaság is bizonyítja, “nagy és komoly nemzet a mienk”. Hozzátette, a boldog élethez az anyagi biztonság mellett szükség van a szellem szabadságára, szárnyalására, a művészetre és a kultúrára is, ezt pedig nagy részben a jelenlévő művészeknek köszönheti az ország. A miniszterelnök elismerését fejezte ki a friss Kossuth-díjasoknak, és azt mondta, bizonyára ők is osztják azt a gondolatot, hogy “az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem mert az övé”.