Miskolc felkészült

Miskolc felkészült

Tizenkét helyszínen 3650 homokzsák van készenlétben az árvízi védekezéshez Miskolcon, ahol fokozottan figyelik az olvadás és a nagy mennyiségű csapadék miatt a helyi vízfolyásokat.

Dobos Tímea, a városháza szóvivőjének tájékoztatása szerint a nagy mennyiségű csapadék és a várható olvadás vízszintemelkedést okozhat a Szinván és Miskolc egyéb vízfolyásain. Az áradás intenzitása függ az olvadás gyorsaságától és a további csapadék mennyiségétől. A Szinva-meder partfalerősítésének és kotrásának köszönhetően egy 60-70 centiméterrel magasabb vízszint sem jelenthet árvízveszélyt, de a patak felső szakaszán – Alsóhámor és Lillafüred között, Pecér-völgy, Baráthegyalja út, Bölcs utca – a szűk mederszelvényen lezúduló nagy mennyiségű víznek romboló hatása lehet. Kitért arra, hogy a tizenkét ponton elhelyezett 3650 homokzsák az azonnali reagálást, a megelőző felkészülést szolgálja, ezért arra kérik a lakosságot, ne vigyék el a homokzsákokat, hanem azokat szükség esetén a mederpartra helyezzék el. Dobos Tímea arról is beszámolt, hogy a Városgazda Kft. és a közterület-felügyelet 24 órás megerősített figyelőszolgálatot tart az ünnepi hétvégén is. Készenlétben vannak a polgárőrök is. 

A víztermelő telephelyeken is folyamatosan mérik a források nyersvizének minőségi változását. Hogyha karsztvízárhullám alakulna ki a Bükkben, a riasztási határérték elérése esetén fokozott odafigyelést, gyakoribb, hatóságilag akkreditált vízmintavételezést és gyorstesztet alkalmaznak. Megjegyezte, amennyiben bármelyik víztermelő telephelyet ki kell zárni, úgy a MIVÍZ Kft. a többi víztermelő telephelyből, az ivóvíztározó medencéiből, valamint más társvízműtől vásárolt ivóvízzel fogja biztosítani a folyamatos vízellátást.