Civil közgazdaságtanról szóló könyvet mutattak be Budapesten

Civil közgazdaságtanról szóló könyvet mutattak be Budapesten

A civil közgazdaságtanról szóló könyvet mutattak be szerdán a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) című konferencián.

A Civil gazdaság című könyv bemutatóján Stefano Zamagni társszerző elmondta: míg a hagyományos közgazdasági elméletek a hatékonyság és az újraelosztás – egyébként fontos – alapelvein alapulnak, addig a civil gazdaságtanban harmadik alappillérként megjelenik a reciprocitás, azaz a kölcsönösség.

Úgy fogalmazott: a piacgazdaságnak – amelynek szerinte jelenleg nincs alternatívája – három különböző modellje van, és mindenkinek saját elhatározásán múlik, hogy a neoliberális, a szociális, vagy a civil piacgazdasági modell mellett áll ki.

Emlékeztetett: a civil közgazdaságtannak régi, a 15. századig visszanyúló hagyományai vannak. A közgazdasági iskola mai képviselői – mondta a szerző – nem elégedettek a főáramú közgazdasági elméletek redukcionizmusával. “Nem arról van szó, hogy az angolszász országokkal gond volna, de ezek az elméletek nem vesznek figyelembe olyan komoly problémákat, amelyek a modern társadalmakat érik, és nem képesek erre megoldást nyújtani” – tette hozzá.

Stefano Zamagni szerint három olyan problémája van a modern társadalmaknak, amelyeket a liberális és szociális gazdasági iskolák nem tudnak megoldani.

Egyrészt szükségessé vált a jóléti államok reformja, hiszen a legtöbb ilyen rendszer már nem fenntartható. Kifejtette: a jóléti állam felől a jóléti társadalom felé kell mozdulni, ahol a jólét biztosításának feladata egy szélesebb körre hárul.

Második problémának az olyan közösségi javak megosztását nevezte, mint a víz, a levegő vagy a tudás. A hagyományos iskolák csak a magánjavak és a közjavak kettősségében tudnak gondolkozni – tette hozzá.

A harmadik fontos megjelenési területnek a felelős vállalatirányítást nevezte. Mint mondta, már évtizedek óta fontos a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR), de ezt ki kell terjeszteni a vállalati civil felelősségvállalásra. Ennek értelmében a vállalaton belül, és nem kívül kell a reciprocitás elvét alkalmazni – mondta.

A kötetet – amelyet eddig már hét nyelvre fordítottak le – a Sapientia-KETEG Közgazdász Műhely gondozásában a L’Harmattan Kiadó adta ki.