Sipos Imre az új köznevelési helyettes államtitkár

Sipos Imre az új köznevelési helyettes államtitkár

sipos imrefotó: Kovács Attila/MTI

Sipos Imre tölti be az új köznevelési helyettes államtitkári posztot. Ezt jelentette be Hoffmann Rózsa kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelési államtitkára felidézte, a korábbi helyettes államtitkár, Gloviczki Zoltán tavaly ősszel jelentette be távozási szándékát, és a hétfői nappal megkapta felmentését. Szavai szerint Sipos Imre személyében olyan felkészült tanügyi igazgatási és pedagógiai szakembert találtak a helyettes államtitkári posztra, aki a jövőben gond nélkül folytatja a megkezdett munkát. A Székesfehérvárról érkező új helyettes államtitkár kiemelte, 24 évet töltött a pedagógusi pályán, az elmúlt 15 évben intézményvezetőként, majd tankerületi vezetőként tevékenykedett.

Sipos Imre rámutatott, az elmúlt három évben igen intenzív jogszabály-alkotási folyamat zajlott a köznevelésben, ezt a munkát folytatni kell. Fontosnak tartotta a rendszer finomhangolását, és azt mondta, szeretné megerősíteni a visszacsatolási folyamatokat, továbbá azt is szeretné, ha minél nagyobb támogatást tudnának nyújtani az intézményvezetőknek. Kiemelte még a jogszabályalkotás és -alkalmazás egymáshoz való közelítését. Mindannyiunk felelőssége továbbá, hogy a pedagógustársadalom erkölcsi megbecsülését megerősítsük.

Hoffmann Rózsa kérdésre válaszolva megerősítette, mintegy 96 ezer első osztályos kezdi meg tanulmányait szeptemberben, és az ország legtöbb területén nem jelentett problémát a beiratkozás. Országos szinten összesen 13 ezerrel több hely van, mint elsős – rögzítette. Soha nem volt olyan év, hogy pontosan annyian jelentkeztek egy iskolába, mint ahány hely volt, tehát nem egyedi esetről van szó – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Főleg Budapesten és az agglomerációban, ahol megnőtt a gyerekek száma, a divatos iskolákat, ahogy korábban is, most is megrohamozták a szülők – foglalta össze a kialakult helyzetet az államtitkár. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál személyre szólóan azon dolgoznak, hogy minden gyermek sorsáról gondoskodjanak, a határidőket tartani tudják, és április 30-ig értesítik a szülőket. Ahol lehet, ott új osztályokat indítanak, és lesz valószínű olyan hely is, ahol gyors építkezéssel teremtenek helyeket. Lesz elegendő pedagógus is – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa, kiemelve, az új állami fenntartás lényege, hogy országos létszámgazdálkodás van, és ahol esetleg hiány adódna, oda át tudnak irányítani tanárokat. Ha szükséges, akkor nyugdíjas pedagógusokat is visszahívnak – jelezte a köznevelési államtitkár, aki leszögezte: minden iskolában a szakos ellátottságot biztosítják.