"A kormány intézkedései ellentétesek a korábbi ígéretekkel"

"A kormány intézkedései ellentétesek a korábbi ígéretekkel"

Gúr NándorA kormány munkaügyi intézkedési ellentétesek a korábbi ígéretekkel, ráadásul az alacsonyabb jövedelmű embereknek okoznak károkat. Erről beszélt Gúr Nándor, az MSZP alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke azt mondta, a kormány béremelést ígért, amelyből “vasárnapi robot” lesz. Három évvel ezelőtt, a kormányzás kezdetén a gazdasági növekedésről, egymillió új munkahelyről és radikális adócsökkentésről beszéltek. Ehhez képest 2012-ben 1,7 százalékos volt a gazdasági visszaesés, ez körülbelül 500-550 milliárd forintot jelent – tette hozzá. Az MSZP alelnöke közölte, Magyarországon jelenleg kevesebben dolgoznak, mint a 2008-as gazdasági világválság kezdetekor vagy a kormányváltást követő első negyedévben, ráadásul ötszázezren vállaltak munkát Magyarországon kívül.

Az egykulcsos személyi-jövedelemadó bevezetése és az adójóváírás kivezetése miatt a legkevesebbet keresők akár havi nyolc-, tizenkétezerrel is kevesebbet kapnak – hangsúlyozta. 

A munka törvénykönyvének változtatása következtében megszűnő vagy kevesebb műszakpótlék is csökkenti a fizetéseket, és több száz ezer ember nem jut hozzá az őt megillető pótszabadsághoz – mondta a politikus. A 2014-es választásokat követően az MSZP olyan intézkedések sokaságát hozza majd, amelyek a Magyarországon élők többségének, a leginkább rászorulóknak a javát szolgálják – közölte Gúr Nándor.

Kapcsolódó cikkek