Devizaügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi a Jobbik

Devizaügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi a Jobbik

Vona GáborVona Gábor

A devizahitelesek problémáinak megoldása érdekében a Jobbik egy úgynevezett devizaügyi kerekasztal összehívását kezdeményezi. Erre a kormány, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok, a Bankszövetség és civil mozgalmak kapnának meghívót.

Ezt Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető és Z. Kárpát Dániel képviselő jelentették be hétfői, országgyűlési sajtótájékoztatójukon. Előbbi arról beszélt, hogy érdemi és valós megoldást kell találni, amihez a legszélesebb közéleti összefogásra van szükség. Hozzátette, a nemrégiben megrendezett, a civilek képviselői, a Bankszövetség és a kormányoldal között tartott találkozó viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Jobbik ezért péntek délelőttre, a Képviselői Irodaházba hívja a parlamenti pártok frakcióit, a Bankszövetséget, a kormány képviselőit és azokat a civil szervezeteket, amelyek az elmúlt években bizonyították, hogy koncepcióval és komoly társadalmi támogatottsággal is rendelkeznek.

Z. Kárpát Dániel javaslataikat ismertetve elmondta, a hiteleket a felvételkori árfolyamon kell forintosítani. Hozzátette, emellett meg kell vizsgálni, hogy a hitelesek mennyivel fizettek többet az indokoltnál, amiért kompenzálnák őket. Végül leszögezte, hogy egy határidő nélküli kilakoltatási moratóriumra is szükség van, ami viszont „a bűnözőkre és az önkényes lakásfoglalókra” nem vonatkozna.