Kitüntetés "aktív állampolgárságért"

Kitüntetés "aktív állampolgárságért"

eleniEleni Tsakopoulos Kounalakis

Aktív állampolgárságért oklevéllel tüntette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet a Zöld Fiatalok szervezetet kedden a fővárosban, ezzel ismerve el a fenntartható környezetért, társadalmi esélyegyenlőségért és a leszakadó csoportok segítéséért tett erőfeszítéseit. Erről tájékoztatta a nagykövetség az MTI-t.

A Zöld Fiatalok szervezet alapelve szerint a “klasszikus” környezet- és természetvédelmi feladatok mellett ugyanolyan fontos cél a jogegyenlőség, a kisebbségvédelem, a társadalmi szolidaritás, az esélyegyenlőség és az erőszakmentes családi és közösségi lét segítése. Hosszú távon a környezeti és társadalmi kérdések tényleges kezelése csak a két feladatkör közötti összefüggések felismerésével lehetséges. A rendezvényen a nagykövetség közlése szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangsúlyozta az önkéntesség jelentőségét, és azt mondta, az amerikaiak nagyra tartják az aktív állampolgárokat.

A tájékoztatás szerint a diplomata a kitüntetést indokolva azt mondta, elismerik a Zöld Fiatalok munkáját, amellyel a budapestiek figyelmét felhívják a lényeges társadalmi és környezeti kérdésekre. Eleni Tsakopoulos Kounalakis kitért a Szociális bringa elnevezésű programjukra: Budapest hátrányos helyzetű lakosaival akarják megszerettetni a kerékpározást, így segítve abban, hogy könnyebben juthassanak el távolabbi munkahelyükre is. Az amerikai nagykövetség 2012 januárjában indította el kezdeményezését, hogy “aktív állampolgárokat” ismer el. Eleni Tsakopoulos Kounalakis szerte az országban oklevéllel ismeri el azoknak a civil szervezeteknek, vállalatoknak, intézményeknek és aktivistáknak a munkáját, akik, illetve amelyek tevékenyen járulnak hozzá közösségeik fejlesztéséhez. Díjat kapott például a Baptista Szeretetszolgálat, a gödöllői Regina Alapítvány, Az Élet Menete Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola. Legutóbb, a hónap közepén a pécsi Színes Gyöngyök Egyesületet díjazták.