"Felháborító a vasúti jegyáremelés"

"Felháborító a vasúti jegyáremelés"

Korondi Miklós

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a tavaly áprilisi vasúti járatritkítás után most a szolgáltatások színvonalának emelése helyett gyorsvonati felár bevezetéséről döntött a MÁV. Korondi Miklós országgyűlési képviselő csütörtöki közleményében "vérlázítónak" nevezi azt a kitételt, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti képviselőknek nem kell majd gyorsvonati pótjegyet váltani.

A MÁV a honlapján jelentette be, hogy május közepétől a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok használata esetén kötelező lesz gyorsvonati pótjegyet váltani.

A gyorsvonati pótjegy díja 100 kilométeres távolságig 150 forint. A 100 kilométernél hosszabb utakra 20 kilométerenként emelkedik a felár. Egy 200 kilométeres utazás esetén 295, 300 kilométerre 440, 400 kilométerre pedig már 590 forint. Az 500 kilométeres, illetve annál hosszabb utak esetén a pótjegy ára 795 forint lesz – derül ki a május 15-étől érvényes pót- és helyjegyárak táblázatából.

Nem kell gyorsvonati pótjegyet váltani a három éven aluli gyermeknek, ha külön ülőhelyet nem foglal el. Pótjegy megváltása nélkül utazhat a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult, az országgyűlési és európai parlamenti képviselő, a START Klub, START Klub Bónusz, START Klub VIP vagy START Klub Prémium kártyával rendelkező utas, továbbá azok, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt, valamint a Balaton Mix jeggyel rendelkezők.

A Jobbik szerint nem felárat kellene bevezetni, hanem a Fidesz-KDNP-nek be kellene tartania a választási ígéretét, a teljes elszámoltatást. “Továbbá nem kellett volna több milliárd forintot az ablakon kidobni az új MÁV-székház bérlésért, az 1,6 milliárd forintot érő Debreceni Járműjavítót 73,5 millió forintért értékesíteni és az egyetlen nyereséges területet, a MÁV Cargót 102 milliárd forintért privatizálni, mely ennek a 100-szorosát kereste volna meg a MÁV-nak” – írja Korondi Miklós.

Kapcsolódó cikkek