"Az egész világon fel kell lépni az antiszemitizmus ellen"

"Az egész világon fel kell lépni az antiszemitizmus ellen"

Zsidó Világkongresszusfotó: Soós Lajos/MTI

"Az antiszemitizmusnak nincs helye sem Berlinben, sem Budapesten, sem sehol máshol Európában vagy a világon", ezért mindig határozottan és egységesen fel kell lépni ellene. Ezt mondta a német külügyminiszter hétfőn a Zsidó Világkongresszus közgyűlésén, Budapesten.

Guido Westerwelle kiemelte: Európa több, mint közös piac vagy közös valuta. Értékközösség, amely a demokrácia és a jogállamiság pillérein nyugszik. Minden alkalommal, amikor a közösen vallott európai értékeket fenyegetés éri, “hallatni fogjuk a hangunkat”. Hangsúlyozta, országa elkötelezett Izrael biztonságának védelme mellett, és azon az állásponton van, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Németország továbbra is visszautasít minden olyan próbálkozást, amely Izrael jogát a létezéshez megkérdőjelezi.

Izraelnek fenyegetést jelent az iráni atomprogram, amely az egész régió stabilitását is veszélyezteti, hiszen fegyverkezési versenyt indíthat el – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint el kell érni, hogy Irán hagyjon fel a nukleáris fegyverkezéssel. Ez nehéz feladat, a nemzetközi közösségnek erős és egységes állásfoglalást kell kialakítania az ügyben, mert ez a legjobb út Irán meggyőzésére, hogy teljesítse a nemzetközi kötelezettségeit. Guido Westerwelle arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben jelentős változások történtek az arab világban, és sokan szkeptikusak, aggódnak amiatt, hogy az új kormányok nem követik “a demokrácia és az egyetemes értékek tisztelete felé vezető ösvényt”. Az út minden ország előtt más, és nem lehet kívülről előírni, hogy miként működjenek a társadalmaik. Németország elkötelezett a demokrácia és a jogállamiság mellett, és ha az arab országok a demokratikus és gazdasági reformokra építenek, számíthatnak a támogatásukra.

A német miniszter szerint semmi sem garantálhatja Izrael biztonságát jobban, mint ha békében él a szomszédaival és a palesztinokkal, és erre most történelmi lehetőség kínálkozik. Hozzáfűzte: “de az idő fogy”, minél hosszabban elhúzódik egy konfliktus, annál nehezebb rá megoldást találni. Kérdésre válaszolva a szíriai helyzettel kapcsolatban elmondta: csak azt az ellenzéket lehet támogatni, amely demokrata és toleráns Szíriában szeretne élni, nehogy veszélyes fegyverek rossz kezekbe kerüljenek. Nem szabad alábecsülni azt a fenyegetést, amelyet a szíriai konfliktus jelenthet a régióra – hívta fel a figyelmet, utalva a menekültkérdésre és a térség stabilitására. Kitért arra is, hogy évszázadokon át Budapest a zsidó élet egyik legélénkebb központja volt Európában. Aztán jött a holokauszt, amely sötét fejezete a történelemnek. A politikus egyúttal üdvözölte, hogy a zsidó közösség ismét fontos része az európai társadalmaknak. Nem szabad elfelejteni a vészkorszak történéseit, meg kell őrizni az emlékét a jövő generációnak, mert “tartozunk ennyivel az áldozatoknak, a túlélőknek és magunknak”. Úgy látja, az antiszemitizmus elleni harc nemcsak azt jelenti, hogy megvédik a zsidókat a támadásoktól, hanem azt is, hogy nagy hangsúlyt helyeznek az antiszemitizmussal kapcsolatos oktatásra és kutatásra is.

Kapcsolódó cikkek