Kárpát-medencei pedagógusnap az Óbudai Egyetemen

Kárpát-medencei pedagógusnap az Óbudai Egyetemen

Kárpát-medencei pedagógusnapot rendeznek pénteken az Óbudai Egyetemen.

Mint írták: a Kárpát-medencei pedagógusnapot tiszteletadásnak szánják a magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevő pedagógusoknak, és ez egyben a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának kifejezését is jelzi.

Az idei év az intézmények közötti szerteágazó kapcsolatok megerősítését is szolgálja, és ez alkalommal együttműködési megállapodást ír alá Rudas Imre, az Óbudai egyetem rektora és Tóth János, a komáromi Selye János Egyetem rektora, Ungvári László, a Wildau-i Főiskola elnöke, Marián Mesároš, a Kassai Biztonságtechnikai Főiskola rektora, valamint Viorel-Aurel Şerban, a Temesvári Műszaki Egyetem rektora.

Az ünnepségen az intézmény tájékoztatása szerint jelen lesz többek között Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Solti Péter, az Emberi Erőforrás Minisztériuma felsőoktatási főosztályának vezetője, Tőkés László, az Európai Parlament képviselője, Mészáros Alajos, az Európai Parlament szlovákiai képviselője, valamint Orosz Ildikó, az ukrajnai II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetője.

Az első határon túlnyúló ünnepséget az egyetem 2011-ben, az Európai Unió magyar elnökségéhez kapcsolódva rendezte meg, melyet azóta egyre bővülő partneri körrel évről évre megtartanak. Az egyetem vezetői vallják, hogy a pedagóguspálya nemcsak hivatás, hanem elkötelezettség is.

Elkötelezettség a tudás átadása, megújítása és nem utolsósorban a magyarság mellett – olvasható a közleményben.