A Jobbik erre számított

A Jobbik erre számított

Volner JánosVolner JánosA Jobbikot nem érte meglepetésként, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló úgynevezett Tavares-jelentést. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján a döntésre reagálva azt mondta, az Európai Unió hosszabb ideje egyre agresszívabban képvisel politikai köntösbe bújtatott gazdasági érdekeket.

Kiemelte, az unión belül elsősorban a baloldal “aktivizálódott Magyarország ellen”, a magyar baloldal pedig “sunyi módon” szövetkezett a nemzetközi baloldallal és mindent megtett azért, hogy Magyarországot rossz fényben tüntessék fel. A Jobbik szerint a magyar baloldal így próbál a hatalom közelébe jutni.  Volner János közölte, a Jobbik ugyanakkor sajnálja, hogy a kormány nem egy nemzeti sorskérdésben konfrontálódik az Európai Unióval, hanem csak a “saját hatalmát védi”. Az ellenzéki párt szerint a kormánynak inkább a földkérdésben kellene keményen síkra szállnia a magyar érdekek védelmében.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne elsősorban saját hatalmának a bebetonozásáért, hanem az ország érdekében szálljanak szembe az Európai Unióval. Volner János hozzátette, a Tavares-jelentés elfogadásának semmilyen gyakorlati, gazdasági következménye nem lesz Magyarországra nézve. Az EP szerdai plenáris ülése 701 képviselő jelenlétében 370 igen és 249 nem szavazattal, 82 tartózkodás mellett fogadta el a Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik “időben és megfelelő módon”, akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.