A Jobbik szerint előbb a magyar hallgatók tanulását kellene támogatni

A Jobbik szerint előbb a magyar hallgatók tanulását kellene támogatni

JobbikA Jobbik felháborítónak tartja, hogy a kormány akkor indítja el a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait támogató programot, amikor a felsőoktatásban rég nem látott finanszírozási gondok adódnak. Ezt közölte Farkas Gergely, az ellenzéki párt ifjúsági tagozatának elnöke kedden az MTI-vel.

Az egyetemek gazdálkodását folyamatos zárolások teszik lehetetlenné, akadoznak a kifizetések, sok intézményben már a hallgatói juttatásokat sem utalják időben – áll az országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írja, a felsőoktatás költségvetésének megnyirbálásakor a kormány mindig gazdasági szempontokra hivatkozik, miközben 17 milliárdot készülnek egy alapvetően nem a magyar hallgatók érdekeit szolgáló programra fordítani.

Farkas Gergely szerint az egyetemek jelenlegi anyagi helyzetében az intézkedést provokatív és meggondolatlan, ám magát a Globális Nyitás Ösztöndíj célját támogatandónak tartják, mivel az hosszú távon megtérül. Az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, hogy elsőként a magyar felsőoktatási intézmények működését finanszírozza, biztosítsa minden hallgató számára a tanulmányok folytatásához szükséges összeget, és csak utána támogassa a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hétfőn jelentette be, hogy a kormány ösztöndíjprogramot indít a keleti nyitás stratégia keretében. Azt mondta, ezzel tanévenként mintegy kétezer újabb külföldi hallgatót fogad majd Magyarország.