„Törvénytelenek a földbérletpályázatok”

„Törvénytelenek a földbérletpályázatok”

Szabó RebekaAz Együtt-PM szerint a téves számítások miatt egyértelműen törvénytelennek tekinthetők az állami termőföldbérlet-pályázatok.

Erről Szabó Rebeka független országgyűlési képviselő írt a pártszövetség nevében az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, hangsúlyozva, további jogi lépésekre készülnek az “elcsalt pályázaton vesztesnek kihozott gazdák érdekében”, aminek akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy korábban kétszer is írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez, aki szerinte mindkétszer megkerülte az érdemi választ. Szabó Rebeka szerint a tárcavezető reakcióiból az látszik, a kabinet “beletörődött abba, hogy az állami földek bérbeadását képtelen a törvényeknek és a saját szabályainak megfelelően lebonyolítani”. Közölte, a földbérletpályázatok értékelésébe súlyos hibák csúsztak: a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó vállalásokat ugyanis rossz képlet alapján pontozták, így néhány esetben tizenegy álláshely megteremtésének ígérete harminc, míg huszonhét alkalmazott foglalkoztatásának kilátásba helyezése csak három pontot ért.

Szabó Rebeka szerint Fazekas Sándor a neki címzett válaszában nem írt igazat, amikor azt állította, a “földhaszonbérleti pályázati rendszer sikeres és átlátható”. A független képviselő ugyanis botrányosnak és áttekinthetetlennek tartja a pályázatokat, valamint fájlalja, hogy a miniszter nem válaszolt a pontozás hibáira vonatkozó kérdésére.

Az Együtt-PM politikusa arról is írt, hogy a “minisztérium tévedései sok esetben egy jól körülhatárolható pártközeli érdekkörnek kedveztek, erősítve a gyanút, hogy nem is véletlenről van szó”.