"Tizenegy helyi tévé 72 millió forintos támogatást kapott a technikai költségekhez"

"Tizenegy helyi tévé 72 millió forintos támogatást kapott a technikai költségekhez"

Zsuppán Attila, NMHHZsuppán Attila

A médiatanács 11 helyi tévének ítélt meg együttesen 72 millió forintos támogatást a digitális átállás technikai költségeihez.

Zsuppán Attila emlékeztetett arra, hogy az ország középső területén július 31-én áll le a hagyományos analóg műsorszórás. Az érintett lakosság mellett a helyi földfelszíni analóg módon sugárzó tévék is gőzerővel készülnek a digitális átállásra. Ahhoz, hogy a technológiai váltás zökkenőmentes legyen, az NMHH a lakosság mellett a helyi televíziókat is támogatja, amelyek a Médiatanács pályázatán nyerhetnek forrást a digitális átálláshoz szükséges berendezéseik beszerzéséhez.

A kommunikációs igazgató kiemelte, az NMHH célja egyrészt az, hogy az átállás után senki se maradjon televízióadás nélkül, másrészt fontos szempont, hogy a nézők az országos csatornák mellett kedvelt helyi információforrásaikhoz is hozzájussanak. Ezért támogatják a helyi tévéket abban, hogy minél hamarabb térjenek át a digitális sugárzásra.    
    A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra programban áprilisban írt ki 312 millió forintos keretösszegű pályázatot a helyi televíziók digitális átállásának támogatására. A pályázaton helyi analóg földfelszíni frekvenciát használó jogosultsággal rendelkező televíziók indulhatnak, amelyek médiaszolgáltatási szerződésükben legalább napi 20 százalék közszolgálati tartalom sugárzását vállalták, vagy korábban részt vettek a televíziós közéleti magazin-, illetve hír- és kulturális magazinműsorok gyártását finanszírozó pályázaton.

Egy beruházásra legfeljebb 8 millió forint támogatást lehet igényelni. A támogatásból a helyi kereskedelmi és közösségi televíziók digitális átállást szolgáló berendezéseket és csatlakozó kiegészítő eszközöket vásárolhatnak. A Médiatanács egyszeri hozzájárulása révén a helyi audiovizuális szektor pályázati nyertesei számára lehetővé válik, hogy jobb minőségben, a legmodernebb technológiával sugározzák adásaikat – hangsúlyozta Zsuppán Attila.

A pályázat harmadik fordulójának eredményéről e heti ülésén döntött a Médiatanács, ennek megfelelően a következő 11 vidéki televízió kapott együttesen 72 millió forintos támogatást: Csaba TV, Fehérvár Televízió, Ózdi Városi Televízió, Szombathelyi TV, Nyíregyházi Városi Televízió, Tapolca Városi Televízió, Salgótarjáni Városi Televízió, Vásárhelyi Televízió, Gyöngyösi Városi Televízió, Miskolci Városi Televízió, Egri Városi Televízió.