Soltész Miklós (archív)

Nőtt a megváltozott munkaképességűt foglalkoztatása

Nőtt a megváltozott munkaképességűt foglalkoztatása

Soltész Miklós

Tízezerrel több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak Magyarországon a kormányváltás óta.

Az államtitkár szerint a siker elsődleges oka, hogy a cégeknek nyújtott támogatási rendszert megújították, így az egyszerű, világos és átlátható lett. Az országban 320 ilyen szervezet van, és ugyanazt a támogatást kapják mindenhol. A második ok a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya, a harmadik pedig a szociális foglalkoztató intézmény, ahol lehetőség van arra, hogy intézményen belül foglalkoztassanak fogyatékkal élő embereket – sorolta.

A sikerhez hozzájárult a piac bővülése is, egyre többen vásárolják a megváltozott munkaképességűek által készített termékeket mondta. Emlékeztetett arra, hogy a segítő vásárlás védjegyének használatára 20 cég regisztráltatta magát.

Az államtitkár a Segítő vásárra zöldségeket hozott a Heves megyei Karácsondról, ahol többhektáros területen gazdálkodnak együtt egészségesek és autisták.

A három állami támogatási forma közül a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyáról Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, a kedvezmény olyan cégekre vonatkozik, amelyek kisebb létszámban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket. Nekik a munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adót nem kell megfizetniük. Tavaly óta így már több mint 18 ezer ember után 4800 cég veszi igénybe ezt a kedvezményt – tette hozzá.

Végh Katalin a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: a Segítő Vásár 2010-óta létezik, eleinte évente egyszer, Budapesten, karácsonykor mutatták be a megváltozott munkaképességű emberek által készített termékeket; idén országossá nőtte ki magát, és hat vidéki állomáshelyen mutatkozik be, olyan helyeken, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Az ezeken a munkahelyeken dolgozók képesek olyan jó minőségű terméket előállítani, amelyekre kereslet is van – hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte a rendezvénysorozatot, amellyel felhívják a figyelmet a termékekre, és állandó kapcsolat alakulhat ki az előállítók és fogyasztók között.

Az első Segítő vásár idén Debrecenben volt, és a sorozat Budapesten fejeződik be karácsonykor.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy városukban is vannak olyan szervezetek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, így naponta szembesül a problémáikkal, például azzal, hogy nekik is kemény piaci versenyben kell helytállniuk.