Megnyílt az Ágota-tábor Szegeden

Megnyílt az Ágota-tábor Szegeden

Százhetven állami gondoskodásban élő gyerek és csaknem száz önkéntes részvételével elkezdődött pénteken a tíznapos Ágota-tábor Szegeden, a rendezvényt Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár nyitotta meg.

Az immár tizenhetedik tábort megszervező Ágota Alapítvány Magyarország összes megyéjében támogat gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat. A civil szervezet szociális, pedagógiai és élményprogramok formájában segíti a gyermekeket tizenhét éve.

Az alapítvány létrehozója és az országos találkozó vezetője Kothencz János – aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel – elmondta, az ország csaknem minden megyéjéből érkeztek gyerekek Szegedre. A táborban a tíz nap alatt több száz programban vehetnek részt a fiatalok, ezek közé “csempészik be” az apró személyiségfejlesztő elemeket. A legfontosabb cél a gyerekek önbizalmának fejlesztése, az, hogy elhiggyék, családi helyzetüktől függetlenül éppen olyan értékesek és szeretetre méltók, mint bármelyik másik ember.

A táborban a gyermekekkel foglalkozó önkéntesek között vannak pedagógusok, egyetemi hallgatók, szociális munkások, pszichológusok, orvosok és szép számmal olyanok, akik állami gondoskodásban nőttek föl és akár maguk is egy korábbi országos találkozó résztvevői voltak az elmúlt több mint másfél évtizedben.