A pótfelvételit pénteken hirdetik meg

A pótfelvételit pénteken hirdetik meg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy 12 oldalas tájékoztatót készített a leendő felsőoktatási hallgatók számára. A kormány honlapján közzétett dokumentumból a többi között kiderül, hogy a ponthatárok szerda esti kihirdetését követően 15 napon felül lehet fellebbezni az intézmény döntése ellen. A pótfelvételit pénteken hirdetik meg, a döntést augusztus végén hozzák nyilvánosságra.

A ponthatárokat szerda este hozzák nyilvánosságra. Azok elérhetőek lesznek egyebek mellett a www.felvi.hu honlapon, illetve mindenki – aki megadta a telefonszámát – egy sms-t is kap arról, hogy sikeres-e a felvételije.

A tájékoztatóban is felidézték: a hatályos jogszabályok alapján alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkezők számára a minimális pontszám 240, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára 200 pont, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Ennél gyengébb teljesítménnyel senkit sem vesznek fel, ezt a felvételi tájékoztató is tartalmazta – tették hozzá.

Az Emmi azt írta, hogy ahol a kapacitásszám alatt van a jelentkezők száma, ott a ponthatár várhatóan 240 pont lesz. Ahol túljelentkezés van, ott lehet magasabb a ponthatár.

Kifejtették: minden jelentkezőnek joga és lehetősége van arra, hogy megismerje a róla rögzített adatokat, illetve ellenőrizze azt, hogy helyesen számították-e ki a pontszámait. Erre a www.felvi.hu honlapon található e-felvételi szolgáltatásban van lehetőség. Ha a jelentkező úgy véli, hogy jogsérelem érte, például hibás volt a pontszámítása, akkor a besorolási döntés ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthat be fellebbezést az emberi erőforrások miniszterének címezve, az Oktatási Hivatal postacímére.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ha a jelentkezőnek az a fontos, hogy a sikertelen felvétel ellenére valahol mégis sikerüljön felsőoktatási tanulmányokat kezdenie, akkor érdemes ismét jelentkeznie a pótfelvételi eljárásban, amelyet pénteken hirdetnek meg a felvi honlapján. Ezek döntését augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra, így szeptemberben a képzések elkezdhetők.

A pótfelvételinél is érvényesül a minimális felvételi követelmény, ami alapképzésben és osztatlan képzésben ezen eljárás során is 240 pont. A pótfelvételi eljárásban ráadásul az adott képzésen, az adott intézményben nem lehet alacsonyabb a ponthatár, mint az általános eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ha adott szakon a júliusi ponthatár 345 pont, akkor a pótfelvételiben sem vehető fel alacsonyabb pontszámú jelentkező az adott szakra.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre lehet csak jelentkezni, de a későbbiekben kiváló tanulmányi eredmény esetén át lehet kerülni ösztöndíjas képzésre.

A tárca a dokumentum bevezetőjében kiemelte: a “Felsőoktatási EMMInens” című tájékoztató az általános információkon túl az idén bevezetett változásokat is tartalmazza. A dokumentumban összesen 29 kérdésre adnak választ a jelentkezés, a felvételi és a beiratkozás, a ponthatárok, az állami ösztöndíjas képzés, a kollégiumok, a támogatások és a nyelvvizsga témakörökben.

A www.felvi.hu oldalon várhatóan este nyolc órától lesznek elérhetők a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárai, amelyek okostelefonokon és Facebook-alkalmazás segítségével is megismerhetők.

Az idén az általános felvételi eljárásban 95 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

Kapcsolódó cikkek