Az Együtt-PM a GDP 1 százalékát fordítaná a felsőoktatásra

Az Együtt-PM a GDP 1 százalékát fordítaná a felsőoktatásra

Az Együtt-PM választási szövetség, jelentősen növelné a felsőoktatásra fordítandó állami forrásokat; a GDP 1 százalékát költené erre a célra.

Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő és Daróczi Gábor, az Együtt-PM választási szövetség oktatási szakpolitikusa a felsőoktatási ponthatárok meghúzásáról tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, visszaállítanák a Bajnai-kormány általi felsőoktatási finanszírozást.

Emellett – a szocialistákkal aláírt közpolitikai vállalásaiknak megfelelően – lehetővé tennék, hogy minden magyar érettségizett diák ingyenesen kezdhesse meg tanulmányait a felsőoktatásban, hogy az ne termelje újra a társadalmi különbségeket. 

A politikusok szerint jelenleg 60 milliárd forint hiányzik a főiskolai, egyetemi finanszírozásból, Karácsony Gergely hozzátette, a GDP-arányos állami hozzájárulás az elmúlt években majdnem felére esett vissza, ezzel pedig sereghajtók vagyunk Európában. 

A képviselő kifogásolta, hogy átláthatatlan, kiszámíthatatlan módon nyújt forrásokat az állam, ezt pedig különösen a vidéki egyetemek sínylik meg. 

Bírálták azt is, hogy a két évvel ezelőttihez képest mintegy 50 ezerrel kevesebben, 95 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba. Daróczi Gábor kijelentette, azok maradtak el a jelentkezők közül, akik jobbnak látták külföldön folytatni tanulmányaikat, vagy anyagi helyzetük miatt feladták, hogy továbbtanuljanak. Mindkettő veszteség az ország számára – tette hozzá.