"Egy orvosság van a vereségre, a győzelem"

"Egy orvosság van a vereségre, a győzelem"

Orbán Viktor, FIDESZOrbán Viktor

A miniszterelnök szerint a felháborodás és a magyarázat nem segít a magyar labdarúgás jelenlegi eredménytelenségén, szerinte a vereségre "egyetlen orvosság van", a győzelem, amiért meg kell dolgozni. Orbán Viktor erről abban az úgynevezett sportági évértékelő interjúban beszélt, amelyet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) honlapjának adott.

Az interjúban a kormányfő az általa alapított Puskás Akadémiáról elmondta: amikor elkészítik terveiket, akkor az akadémia nemcsak saját magát, nem is a Videotont, hanem elsősorban a magyar labdarúgást tartja szem előtt. “Ez számomra becsületbeli ügy. Nemzeti önbecsülés és büszkeség nélkül még a focinak sincs értelme” – jelentette ki. A mostani divattal szemben arra nevelik a gyerekeket, hogy első klub, második a csapat, harmadik a játékos – tette hozzá. A kormányfő úgy látja, a pályákon már “ránk köszöntött” az önérdek fölé emelkedés képessége. “A klub fontosabb, mint a játékos, a csapat fontosabb, mint én vagyok. Az ország sikere mindig fontosabb, mint egy klubsiker” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mivel futballt a klubokban “csinálnak”, ott faragják a játékosokat, nem csak a Magyar Labdarúgó Szövetségnek (MLSZ), hanem az egyesületeknek is a magyar labdarúgás egészében kell gondolkodniuk.

A kormányfő hozzátette, a magyar futball szempontjából aligha lehetne szomorúbb helyzet, mint amikor nem maradnak talpon a selejtezők után klubcsapatok. “A Videoton kiesése, vagy a Győr kiesése nemcsak a Videotont vagy a Győrt veti hátra, hanem az egész magyar labdarúgást” – jelentette ki. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Puskás Akadémia stadionjának építéséhez nem használnak közpénzt, azt magánadományokból fedezik. Ezt azért tartotta fontosnak, hogy ne adjon felesleges támadási felületet, másrész miniszterelnökként helyzeti előnye van, az üzleti élet szereplőit meg tudja győzni arról, ha egy ügy fontos. A kormányfő hozzátette, reméli, hogy a következő ötven évben csupa olyan miniszterelnök lesz Magyarországon, aki valamilyen célra összehoz annyi magánadományt, hogy valami fontos, különleges, egyedi létrejöjjön. “Hagyományt akartam teremteni, remélem, lesznek követőim” – tette hozzá Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkek