A kormány semmit sem tett, hogy megvédje a munkahelyeket a Dunaferrnél

A kormány semmit sem tett, hogy megvédje a munkahelyeket a Dunaferrnél

Gúr Nándor

Az MSZP szerint a kormány semmit sem tett azért, hogy megmentse az ISD Dunaferr Zrt.-től elbocsátott ezerötszáz dolgozó munkahelyét, és az sem látszik, hogy segítséget nyújtana azoknak, akik elveszítik állásukat.

Az ISD Dunaferr vezetése hétfőn közölte, hogy tartós veszteségesség miatt 1500 fős létszámleépítést hajt végre. A cég az alacsony működési hatékonyság miatt az elmúlt két évben kizárólag az anyavállalat finanszírozásának köszönhette fennmaradását.

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke kedden az MTI-nek azt mondta; az Orbán-kormány semmit sem tett a munkahelyek megőrzéséért, nem folytatott érdemi egyeztetéseket a tulajdonossal és a szakszervezetekkel.

A parlament munkaügyi bizottságát vezető politikus szerint a kormányzat arra sem készült fel az elmúlt két évben, hogy ha elbocsátásuk elkerülhetetlen, segítsen az utcára kerülő embereknek. Márpedig – folytatta – szinte lehetetlen új állást találni, miközben az Orbán-kormány kilencről három hónapra csökkentette a munkanélküliek ellátását.

Arra is kitért, hogy noha a Fidesz tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, a kormány a már meglévőket sem tudja megvédeni, ugyanis – mondta – 300 ezerrel kevesebben dolgoznak az országban, mint a kormányváltáskor.