Szent István napi programok Pest megyében

Szent István napi programok Pest megyében

Többnyire kétnapos rendezvényeken emlékeznek meg államalapító Szent Istvánról Pest megyében, a programok skálája a kenyérszenteléstől és komolyzenei hangversenyektől a lecsófőző versenyen át a tűzijátékig terjed.

Gödöllőn idén is a főtérre várják az ünneplőket, akik között ott lesznek és fellépnek külhoni fiatalok is. A Szent István Egyetem könyvtára kiállítással emlékezik meg névadójáról halálának 975. évfordulója alkalmából (az államalapító mellszobrát egy éve helyezték el a SZIE főbejáratánál).

Kerepesen a július 15-i várossá válást is megünneplik augusztus 20-án a helyi művelődési házban, a városavató vigassághoz kapcsolódva kisvonat járja majd a település utcáit.

Monoron megsütik az idei Szent István-napi kenyérverseny győztes pékáruját, Rábai Gábor, a Pékmester Bt. tulajdonosa és fia tönkölybúzás-joghurtos kenyerét, míg Szigetmonostoron a lecsó is fontos szerephez jut. A háromnapos augusztus 20-i programba illesztve lecsófőző versenyt hirdettek, de a II. Dunafanyar Karikatúra Fesztivál is kellemes kikapcsolódást ígér.

Szentendrén és Vácon a hagyományos városi ünnepségeken adják át az idei díszpolgári címeket és Pro Urbe díjakat. Visegrádon a Magyar Honvédség Altiszti Akadémia zenekarának big band formációja lép fel augusztus 19-én, majd tűzijátékot rendeznek a Duna fölött.

Vizes programokkal várják a családokat a veresegyházi Tó strandon, ahol homokvárépítő-verseny, ruhában úszás, búvár próbamerülés, kajak-kenu verseny és egyéb izgalmas szórakozás teszi színessé az idei ünnepet.

Törökbálinton az augusztus 20-i városi ünnepséget követően Demjén Ferenc ad koncertet, Dunaharasztiban az ünnep előestéjén a Laffert-kúriában nagyszabású operettgálát, másnap búcsút tartanak. A Piac téri színpadon mások mellett Péter Szabó Szilvia, Vastag Csaba és a Back II Black lép fel.

Kapcsolódó cikkek