Eldőlt a szavazás

Eldőlt a szavazás

Pedagógus

Módosult a köznevelési törvény, miszerint az életpálya minden pedagógus munkakörben dolgozóra kiterjed. A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden az Országgyűlés. A változtatás része az új típusú munkabeosztás, és a heti kötelező óraszám átalakítása is. A többlettanítással járó óradíjak ennek kapcsán megszűnnek, és speciálisan a pedagógiai munkára kidolgozott értékelési és minősítési rendszer lép be. 

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere előző napi expozéjában hangsúlyozta hogy a javaslat biztosítja, hogy ne legyen többféle bér- és illetményszámítási rendszer. A módosítás költségvetési többletigénye idén 32,5 milliárd forint, jövőre 152,9 milliárd forint. Bár az előterjesztéshez érkeztek módosító javaslatok, a szöveget “eredeti” formájában, azaz változtatás nélkül fogadták el a képviselők. Noha – az előterjesztővel ellentétben – az oktatási bizottság támogatta, Pokorni Zoltán visszavonta más fideszes képviselőkkel közös azon módosító indítványát, amely azt rögzítette volna, hogy a besorolás miatt az új munkabér nem lehet alacsonyabb a korábbinál. Erről végül a Jobbik kérésére mégis szavaztak, de az indítvány nem kapta meg a szükséges többséget.

Napirend után

Novák Előd (Jobbik) az 1921. augusztus 21-én kitört nyugat-magyarországi “szabadságharcot” idézte fel, és a Rongyos Gárdáról, a hősi halált halt Vámos Tiborról emlékezett meg, párhuzamot vonva a betiltott Magyar Gárdával. A szintén jobbikos Korondi Miklós arról beszélt, hogy a malenkij robot és az azt követő korszak eseményei a mai napig nincsenek megfelelően felkutatva. Szólt a ceglédi munkatáborról, ahol közel 200 ezer fogoly fordult meg. Azt kérte a kormánytól, haladéktalanul lépjen az ott lévő épület megvásárlása és felújítása érdekében, hogy múzeumot hozzanak létre.

Dúró Dóra (Jobbik) a demográfiai adatok romlásáról szólt, kiemelve azt, hogy 2012 első félévhez képest 4,5 százalékkal csökkent a születésszám. Elképesztően károsak azok a kereskedelmi csatornán futó műsorok, amelyek a házasságot bohózatként mutatják be – mondta el. Magyar Zoltán (Jobbik) az állami földek “hanyag kezeléséről” és a pályázati rendszer hiányosságairól beszélt, mondván: több megyében is kiderült, hogy az állami földek háromnegyedét ugyanazok az üzleti körök vitték el. 

A kormány írásban válaszol a felvetésekre – közölte az elnöklő Jakab István. Lenhardt Balázs (független) érthetetlennek nevezte, milyen szempontok alapján akar a Ferencváros bírságot kiszabni, milyen bűnt követtek el azok, akik “egy elhunyt magyar emberre”, Csatáry Lászlóra mertek emlékezni. Az elnöklő Jakab István az ülést lezárta, az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülését szeptember 9-én 13 órára hívta össze.