"A gazdasági életben is el kell ismerni a teljesítményt"

"A gazdasági életben is el kell ismerni a teljesítményt"

Varga Mihály, Szabó László és Kaszás Mihály, fotó: Máthé Zoltán/MTI

A gazdasági életben is el kell ismerni a teljesítményt, és arra kell buzdítani a vállalkozásokat, hogy folytassák tevékenységüket Magyarországon. Ezt mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten a "Díj a sikeres vállalkozásokért" elismerések átadásán.

A miniszter kiemelte, a díj létrehozását azért kezdeményezte, hogy a vállalkozások sikerein keresztül a magyar gazdaságra irányítsák a figyelmet. A kormány célja továbbra is, hogy Magyarország a régió legversenyképesebb gazdaságává váljon, és hogy az országra lehetséges befektetési helyként gondoljanak, olyanra ahová érdemes tőkét hozni.A “Díj a sikeres vállalkozásokért” elismerést ezentúl havonta átadják majd három kategóriában. Augusztusban “a hónap beruházója” a Teva csoport lett, “a hónap kis- és középvállalkozása” címet a ChocoMe Kft. kapta, míg “a hónap induló vállalkozása” kategóriában a Clariton Kft.-nek adta át a díjat Varga Mihály.

A díjakat egy háromtagú zsűri ítéli oda, amelynek tagjai Felcsuti Zsolt, az MPF csoport igazgatóságának elnöke, Kozma András, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója, és Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Szegner Balázs a díjátadó előtt kiemelte, a hónap beruházója díj a nagyvállalkozásoknak szól, de a kis- és közepes vállalkozásokat, valamint az induló, startup cégeket is díjazzák, vagyis a vállalkozások teljes spektrumát.Varga Mihály hangsúlyozta, a díj elismerést, megbecsülést jelez, és azt, hogy ezek a cégek példát mutatnak a többi vállalkozásnak is. Hozzáfűzte, a startup cégek közül nehezebb eldönteni, melyik lesz sikeres, de abban bízik, hogy talán épp ez a díj adja meg azt az inspirációt az induló cégeknek, hogy tovább dolgozzanak.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, egy sikeres vállalkozás felépítéséhez elhivatottságra és bátorságra van szükség. A vállalkozások – akár kicsik, akár nagyok – mindig kockáztatnak, amikor befektetésről döntenek; ezt a bátorságot szeretnék elismerni a díjjal, és arra bíztatni a magyar gazdaság minden szereplőjét, hogy bízzon annyira magában és a magyar gazdaság teljesítményében, hogy vállalkozásba kezd.Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója a díj átvételekor kiemelte, a cég a nemzetgazdaságnak és a magyar embereknek is stratégiai partnere; minden hetedik beteg Teva készítmény segítségével gyógyul. Kaszás Mihály, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a vállalat 1993 óta van jelen Magyarországon, és azóta 300 milliárd forintot fordított beruházásra és kutatás-fejlesztésre, 3500 embernek ad közvetlenül munkát.

Mészáros Gábor, a kis- és közepes vállalkozások kategóriájában díjazott, kézi készítésű csokoládékat gyártó ChocoMe Kft. tulajdonosa a díj átvételekor elmondta: a cég egy egyszemélyes kényszervállalkozásból indult három éve, onnan nőtte ki magát. Jelenleg már 14 országban érhetők el termékeik Európában és Ausztráliában, az Egyesült Államokban pedig idén ősszel indítja a gyártást a cég. A tulajdonos kiemelte, bízik benne, hogy cége példája a fiataloknak, a pályakezdőknek is ösztönző példa lehet. Róna Péter, a Clariton Kft. ügyvezetője kiemelte, cégük egy olyan rendszert fejleszt, és szeretne piacra vinni, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézmosásának közvetlen és objektív kiértékelését és folyamatos ellenőrzését. Elmondta, céljuk, hogy jelentősen csökkentsék a kórházi fertőzéseket, amelyek naponta 1,4 millió beteget érintenek, és jelentős többletkiadást jelentenek az egészségügyi ellátórendszernek. 

Kapcsolódó cikkek