Második helyen Magyarország

Második helyen Magyarország

tapsMagyarország a második helyen végzett a régiós cégek rangsorában Romániát megelőzve, a lista élen ismét Lengyelország szerepel a 2012-es adatok alapján. Ez derült ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító Top 500 című kiadványából, amely a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalatát rangsorolja.

A Coface ötödik alkalommal publikálta a régió vállalatainak teljesítményéről szóló elemzését. A Coface CEE Top 500 című felmérés árbevétel alapján rangsorolja a térség legjelentősebb vállalatait, de vizsgálja a társaságok létszámának, nyereségének, fizetőképességének alakulását is, valamint sorrendbe állítja a különböző ágazatokat. Az elemzés alapján felemás kép rajzolódik ki a vállalatok 2012. évi teljesítményéről: az elhúzódó válság ellenére az előző évhez képest 5 százalékkal 628 milliárd euróra növelték összesített árbevételüket. A nyereség ugyanakkor jelentősen, 32 százalékkal zuhant a 2011-ben elért 30 milliárd euróról 20 milliárd euróra.  

A legtöbb vállalatot 2011-hez hasonlóan Lengyelország delegálta a friss toplistába, az ötszáz legnagyobb vállalat közül ugyanis 171 lengyel. Ezek a társaságok összesen 6 százalékkal 234 milliárd euróra növelték árbevételüket, nettó nyereségük pedig 30 százalékkal 8,46 milliárd euróra olvadt. A második helyet a magyar cégek szerezték meg, az ötszázas listán 66 magyar cég szerepel, ezzel 13,2 százalékos részesedésük van a rangsorban. Az elemzés kiemeli: bár a magyar GDP 1,7 százalékkal visszaesett 2012-ben, a Top 500-ban szereplő cégek szerény mértékben, 2,2 százalékkal 240 milliárd euróra növelték az árbevételüket. A nettó eredmény azonban náluk is csökkent, 27,5 százalékkal. A Coface szerint ezért hitelbiztosítási szempontból fokozottan kell figyelni Magyarországot. Az országok szerinti bontás alapján Románia lett a harmadik, az ország 54 vállalattal képviselteti magát, ugyanakkor az érintett román vállalatok az összesített árbevétel és nettó nyereség alapján csak az ötödik helyen szerepelnek. 

Ukrajna teljesített a leggyengébben az előző évhez képest, elvesztette az országok közötti összevetésben 2011-ben megszerzett dobogós helyét, ráadásul 28 vállalata kiesett a Top 500-as listából. Kelet-Közép-Európa  még a gazdaságilag nehéz időkben is rendelkezik növekedési potenciállal, a régió vezető vállalatai 5 százalékkal növelték bevételüket és megmutatták, hogy nem csak a régió, hanem Európa és a fő kereskedelmi partnernek számító országok számára is jelentőséggel bírnak – idézi a közlemény Katarzyna Kompowskát, a Coface közép-európai igazgatóját.

Az egy évvel korábbi felméréshez hasonlóan 2012-ben is az olaj- és gázipar vitte a prímet az ágazatok között. A szektor 65 vállalata szerepel a Coface Top 500-ban, árbevételük 162 milliárd euróra rúgott tavaly. A második az energetika, jócskán lemaradva: az ágazat 51 toplistás vállalatának 76 milliárd eurós tavalyi összárbevétele ugyanis kevesebb mint a fele az olaj- és gázipari társaságok bevételének. A harmadik helyre az autóipar futott be: 42 vállalat 63 milliárd eurós árbevételt mutatott fel, köszönhetően elsősorban a csehországi, szlovákiai és a Magyarországon működő autóipari vállalatoknak. Az elemzés kiemeli, hogy a legjobb teljesítményt az autóipari vállalatok mondhatták magukénak, köztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary, vagy a Ford Romania. A szektor nettó nyeresége 33 százalékkal esett, ám 6500 új munkahelyet hoztak létre az autóipari vállalatok az elmúlt évben a régióban. A Coface-elemzésből kiderül az is, hogy a kelet-közép-európai országok összesített gazdasági teljesítménye visszafogott. A régióban az éves átlagos növekedés 1,2 százalékos volt, míg a feltörekvő piacokon 5 százalékos bővülést ment végbe. A kedvezőtlen környezetre utal a Coface szakértői szerint, hogy 2011 óta a csődök száma a háromszorosára emelkedett a régióban, ráadásul az idén további emelkedés várható ezen a téren. Az elemzés szerint számos szempontból jelentős a szórás a térség országai között. Vannak stabilan növekvő országok, miközben akadnak, amelyek recesszióval néznek szembe. A komoly eltéréseket mutatja az egy főre vetített GDP is, Ukrajnában például 3 ezer euró, miközben Szlovéniában 17 ezer euró ez az érték. A régiós különbségéket érzékeltetve a Coface arra is rámutat, hogy drasztikus mértékben nőtt a fizetésképtelenségi ráta Bulgáriában, Horvátországban, ezzel szemben Észtországban és Lettországban pozitívan változott a helyzet.