Javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai

Javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai

A TakarékBank aktuális makrogazdasági előrejelzése szerint javulnak a magyar gazdaság növekedési kilátásai, a bank elemzői erre az évre 0,7 százalékos, jövőre 1,7 százalékos GDP-bővülést várnak.

Suppan Gergely, a hitelintézet szenior elemzője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: Európa gazdasága egyértelműen kilábalást mutat, ez húzhatja majd a magyar gazdaság teljesítményét is.

Közölte: az infláció tartósan alacsony marad, idén 1,9 százalékos, jövőre 1,7 százalék lehet a pénzromlás éves átlagos szintje, az idén novemberben várható újabb rezsicsökkentés hatására ez év decemberében az infláció 1 százalék alá eshet.

Suppan Gergely elmondta: az infláció, valamint a reálgazdasági folyamatok alakulása indokolttá teszik a jelenleg 3,8 százalékon álló jegybanki alapkamat további csökkentését, és bár a külső finanszírozási környezet oldaláról jelentősebb javulásra nem lehet számítani, a piac azonban még hajlandó a további kamatcsökkentés elfogadására.

Kiemelte: arra számítanak, hogy 10-20 bázispontos – szeptemberben vélhetőleg 20 bázispontos – vágásokkal elérhető a 3,50 százalékos kamatszint a forint és a pénzügyi stabilitás komolyabb kockáztatása nélkül.

Kifejtette: a 3,5 százalék alá viszont csak abban az esetben mehet az MNB, ha további javulás áll be az általános nemzetközi befektetői hangulatban.

Oszlay András, a bank osztályvezetője elmondta: úgy tűnik, a költségvetési politika a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését követően kissé fellazult, ami főként a tartalékok gyors felélésében fejeződött ki az utóbbi hónapokban. A tervezettnél jóval alacsonyabb infláció, néhány bevétel-oldali intézkedés (főként a pénztárgépek NAV-ba bekötésének) késlekedése, valamint az eredetileg későbbre ütemezett intézkedések, így a pedagógus-életpályamodell részleges bevezetésének előbbre hozása miatt az időarányos hiány nagyobb lett a korábban vártnál.

Oszlay András szerint úgy tűnik, hogy a kormány sem ragaszkodik már a legutóbbi konvergencia-programban ígért 2,7 százalékos GDP-arányos deficithez, hanem a maastrichti kritériumnak megfelelő, éppen 3 százalék alatti deficitet teljesítését akarja elérni. Ez teljesíthető az idén, jövőre azonban további egyenlegjavító intézkedésekre lehet szükség, mivel az alacsonyabb infláció miatt 50-100 milliárd forintos elmaradás is lehet néhány adóbevétel, például az áfa terén – emelte ki.