Oda kell figyelni a tehetségekre

Oda kell figyelni a tehetségekre

Navracsics Tibor

A magyar csak akkor tud tehetséges nemzet maradni, ha odafigyel a tehetségekre - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a TALENTn konferencia megnyitóján csütörtökön, Budapesten.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter az ötven tehetséges magyar fiatal mentori programjának fővédnökeként hozzátette, a tehetségek kinevelésben a magyar iskolarendszer jóvoltából eddig is jók voltunk, ám hiányzott az odafigyelés és az elismerés, amely a tehetségek további kibontakoztatásához segítséget jelentett volna.Abban bízik, hogy ez a tehetségkutató program nemcsak ösztönzést, hanem elismerést is jelent. A tehetség szív és ész nélkül nem tud kibontakozni – tette hozzá.Álláspontja szerint fontos, hogy a fiatal ne csak abban higgyen, hogy tehetséges, hanem abban is, amire a tehetségét fordítani akarja, vagyis olyan célt tudjon kijelölni önmaga és tehetsége hasznosítása számára, amelyben hisz.

Navracsics Tibor szerint azonban a szív mellett szükség van észre, munkára, gyakorlásra, a hétköznapi fárasztó, monoton folyamatra, amelynek eredményeként a tehetség megjelenik.A miniszterelnök-helyettes fontosnak nevezte, hogy mentorok foglalkoznak a fiatal tehetségekkel. Navracsics Tibor, aki a program keretében egy fiatal jogászt támogat, hozzátette, közöttük nemcsak munkakapcsolat van, hanem bizalmi, érzelmi viszonynak is ki kell alakulnia.A konferencián az ötven tehetséges magyar fiatal közül tizenketten tartanak előadást eddigi tevékenységükről, fejlődésükről, a mentorprogramban szerzett új tapasztalataikról. Ezek célja az értéket teremtő, az inspiráló gondolat megszületése és közvetítése a hallgatóságnak.A TALENTn konferencia, szakmai fórum és kerekasztal résztvevői egyebek mellett arra keresnek választ, hogy mit ér a tehetség, ha magyar, mennyire hatékony a tehetséggondozás, valamint milyen megoldásokat kínál a tehetséggondozás a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítésére és milyen esélyt nyújthat a társadalmi felzárkózásban.