"Anyagi megaláztatás és az adminisztrációs terhek növekedése jellemzi az új köznevelési rendszert"

"Anyagi megaláztatás és az adminisztrációs terhek növekedése jellemzi az új köznevelési rendszert"

Dúró DóraDúró Dóra

A Jobbik szerint a pedagógusok anyagi megaláztatással és az adminisztrációs terhek növekedésével találkoznak az új köznevelési rendszerben.

Dúró Dóra ezt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján mondta, kiemelve: a Fidesz – szakértők szerint – a piaci ár sokszorosáért, mintegy 260 milliárdért tervezi visszavásárolni az E.O.N-,t. Ha ez a vételár csak a tizedével csökkenne, a pedagógusok teljes béremelése finanszírozható lenne már idén – fejtette ki. Hozzátette, sorozatosan özönlenek hozzájuk a panaszok, de minden csatornán észlelhető mekkora a felháborodás a köznevelés szereplői körében az új rendszer miatt. Az egyik panaszolt tétel a 32 órás munkavégzés, szavai szerint nem igaz, hogy minden intézményben azonos feltételeket biztosítanak a pedagógusoknak, ahogy ezt az állami fenntartásba vétel kapcsán ígérték. Dúró Dóra azt mondta, hogy a sokat dolgozó és jól képzett pedagógusok járnak rosszul az új rendszerben, amiből hiányoznak a túlmunkát ösztönző tételek. A jól képzett pedagógusok azt is kifogásolják, hogy az egyes fokozatba sorolnak vissza mindenkit. Szerinte a kormány szakmai hibát vét, és kritizálta, hogy az eddig megszerzett fokozatokat és a pályán eltöltött időt nem veszik figyelembe.

Abszurdnak nevezte az új miniszteri biztos kinevezését is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál, mint mondta, ez a 46. miniszteri biztosa a kormánynak, miközben 2006-ban azt sérelmezték, hogy az akkori kabinet négyet alkalmaz. Megjegyezte, érdeklődtek a feladatköréről, de nem kaptak sem a Kliknél, sem a tárcánál információt. Összegzése szerint  az ellenzéki párt a “kormánykárosultak körébe” sorolja a pedagógusokat, és azt ígérte, kormányra kerülésük esetén a diplomás átlagbér szintjére emeli a fizetésüket. Dúró Dóra a felsőoktatás területére térve felháborítónak tartotta a nyelvvizsga követelmények “eltörléséről” szóló elképzelést. Ezzel a kormány szegénységi bizonyítványt állít ki magáról – fogalmazott, és feltette a “költői kérdést”: a következő a szigorlatok eltörlése lehet? Erre a szintre még az SZDSZ sem süllyedt  – mondta, és kitért pártja azon javaslatára is, miszerint ötödik osztálytól kiscsoportos nyelvoktatást kellene biztosítani a gyerekeknek.

Kapcsolódó cikkek