"A rezsi-, és az áfacsökkentés együtt segítene"

"A rezsi-, és az áfacsökkentés együtt segítene"

Mesterházy AttilaA kisebb keresetűeket segítő, a jómódúakat azonban nem támogató rezsicsökkentéssel, az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklésével és az egykulcsos adó eltörlésével segítené elő az MSZP a megélhetési költségek csökkentését a pártelnök elmondása szerint.

Az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján korábban már benyújtott és újra a parlament elé terjesztett javaslataikról beszélt. Hangsúlyozta, 1 millió 400 ezer ember nem tudja megfelelően fűteni a lakását, százezer családnál kikapcsolták a szolgáltatást, három év alatt a háromszorosára nőtt a díjhátralékosok száma, egy átlagos család terhei pedig évente százezer forinttal nőttek a különböző adóemelések miatt, amiből a rezsicsökkentés csak húsz-, harmincezret ad vissza. 

Mesterházy Attila azt mondta, a kormány jóvoltából végrehajtott rezsicsökkentés haszonélvezői a gazdagok, a megtakarítás háromnegyede a legjobban kereső egynegyednél marad. Az MSZP ehelyett igazságos és fenntarható rezsicsökkentést javasol, amelyből a jómódúak nem részesülnek, a szegények viszont több támogatást kapnak – hangoztatta Mesterházy Attila, utalva az e tárgykörben benyújtott alkotmánymódosító javaslatukra. Jelezte, véleményük szerint nincs szükség rezsicsökkentési szabályok alkotmányba foglalására, de mivel a Fidesz ezt vetítette előre, ők is ezen a szabályozási szinten fogalmazták meg javaslatukat, hogy legalább “hülyeséget ne írjanak már bele az alaptörvénybe”. Hozzátette azt is, indítványuk lehetővé tenné, hogy energiahatékonysági programok, nyílászárócsere, szigetelés és fűtéskorszerűsítés révén csökkenjenek a fűtési költségek.

Mesterházy Attila közölte, két másik törvényjavaslatukat is újra a parlament elé terjesztik, mivel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése és az egykulcsos adó eltörlése is a kisebb keresetűek megélhetési költségeit csökkentenék. Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy egy fideszes törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy 120 millió köbméter, a tárolók nyomásáért felelős, úgynevezett párnagázt is fel lehessen használni, a párnagázt így mobilgázzá minősítenének át, Mesterházy Attila elmondta: osztja Holoda Attilának, az Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkárnak a véleményét, aki ezt Facebook-oldalán köztörvényes bűncselekménynek, a földgáztárolói kapacitás tudatos tönkretételének nevezte.

Mesterházy Attila azt is elmondta, nem tetszett neki, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom vasárnapi kormányellenes demonstrációján aktivisták ledöntöttek, majd feldaraboltak egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló hungarocellszobrot. Mint mondta, ez nem az ízlésének megfelelő. Ugyanakkor hozzátette, velük nem egyeztettek a tüntetés szervezői, és erre nem is volt szükség, mivel az MSZP politikusai nem szólaltak fel a rendezvényen.