Elindult a Digitális Közösség Program

Elindult a Digitális Közösség Program

Elindult a Digitális Közösség Program, amelyben a kormány tizenhétezer laptopot juttat el a rászorulókhoz.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a miskolci Avasi Gimnáziumban tartott pénteki nyitórendezvényen azt mondta, a program célja a magyarországi digitális írástudatlanság felszámolása.

Hozzátette: a kezdeményezés egyedülálló az Európai Unióban.

A kísérleti program első állomása Miskolc, amely az agglomerációval együtt Magyarország második legnagyobb települése, mégis a felmérések szerint elmaradott a digitális tudás, a digitális eszközökhöz való hozzáférés terén – mondta a miniszter.

Az észak-magyarországi régióban a legmagasabb a munkanélküliség. A számítógép és az internet használata pedig ma már a tanuláshoz és a munkavállaláshoz is elengedhetetlen – mondta a miniszter.

Hozzátette: a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfontosabb célkitűzése, hogy a digitális eszközök előnyei elérhetőek legyenek minden magyar állampolgár számára. Az össztársadalmi program sikeres megvalósítása érdekében a kormány összefogott az infokommunikációs szektor szereplőivel, és együtt alkották meg a Digitális Közösség Programot, amelyet az állam és a versenyszféra közösen finanszíroz.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a kormány mintegy 4 milliárd forinttal járul hozzá a pilot programhoz – amelyből 1 milliárd forintnyi uniós forrás -, amelynek keretében a résztvevőknek ingyenesen biztosítja a szükséges eszközöket, az infrastruktúrát és a megfelelő oktatást.

Beszámolt arról is, hogy a 17 000 laptopból 16 000 darab a megadott célcsoportból pályázó magánszemélyekhez, a többi pedig meghívásos tender révén hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók oktatását célzó intézményekhez, a Digitális Középiskola programban résztvevő iskolákhoz és a Miskolci Egyetem elsőéves hallgatóihoz kerül.

A meghívásos pályázatot november közepén elindították, így három diák már át is vehette Németh Lászlónétól a tanuláshoz is használható eszközöket.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: a program olyan mérföldkő Miskolc életében, amely kijelöli és meghatározza a város jövőjét.

Megjegyezte: a szakemberek már megalkották az “okos város, okos település” fogalmát, amely a program segítségével Miskolcra is ráillik majd.