Segítő vásár a Millenárison

Szombaton nyit a Segítő vásár a budapesti Millenárison, a kétnapos rendezvényen a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű emberek munkáiból, alkotásaiból válogathatnak azok, akik egyedi, minőségi karácsonyi ajándékot keresnek, elérhető áron.

A vásárt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár nem sokkal korábban arról döntött, hogy a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, akkreditált szervezetek számára kiírt pályázaton 46 foglalkoztató összesen 1,3 milliárd forint támogatást nyert el. Hozzátette, ebből az összegből 624 új munkahelyet létesíthetnek a megváltozott munkaképességű emberek számára, továbbá 104 munkahely átalakítására is lehetőség lesz egy éven belül.

A miniszter azt hangoztatta, a kormány álláspontja az, mindenkinek a munkájára szükség van ahhoz, hogy az ország könnyebben tudjon előrejutni. Közölte azt is, jövőre a különböző fogyatékossággal élő embereket képviselő országos érdek-képviseleti szervezetek 776 millió forintot kapnak működési támogatásként. Emlékeztetett arra is, hogy 2010 óta 10 ezerrel több megváltozott munkaképességű, fogyatékos embernek van munkája, és így közülük már összesen 55 ezren tudnak munkát vállalni. Soltész Miklós erre utalva azt közölte, 2014 első negyedévének a végére várhatóan már tizenötezerrel lesznek többen az érintettek, mint három és fél évvel korábban. 

Az államtitkár arról beszélt, a kormányzat nemcsak abban kívánja segíteni a fogyatékossággal élő embereket, hogy munkát végezhessenek, hanem abban is, hogy termékeik piacra jussanak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Segítő vásáron is megjelenő termékek “bármelyik ország bármelyik piacán megállják a helyüket”. 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a négy állami, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég 2013-ban mintegy 9,5 milliárd forintot kapott költségvetési támogatásként azzal a céllal, hogy 9 ezer ember számára a nyílt munkaerőpiacra történő belépést lehetővé tegyék. A szombaton, a Millenáris D-épületében nyitó vásárra a belépés díjtalan, a 35 részt vevő szervezet textilből, fából készített kreatív játékokkal, lakberendezési és használati tárgyakkal, díszpárnákkal, dobozokkal, fonott kosarakkal, ruhákkal, sporteszközökkel, bőrcikkekkel és egyéb, egyedileg készített, kiváló minőségű áruval várják a vásárlókat, köztük a családokat.

Az érdeklődőknek számos családi programot is kínálnak; a gyerekeket kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, így például lehetőség lesz labdavarrásra, kosárfonásra, szövésre és karácsonyi díszek és ajándékok készítésére. A Segítő vásáron fellép mások mellett Fábry Sándor humorista, Deák Bill Gyula énekes, focilabdákat dedikál Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje. A hétvégi rendezvény – melynek médiatámogatója az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – részletes programja a www.segitovasarlas.hu oldalon érhető el.

A most negyedik alkalommal megrendezett vásárt a szociális tárca kezdeményezésére indították el, és a kormányzat minden évben támogatja a rendezvényt, amelyet az idei évtől országos rendezvénysorozattá bővítettek. A sajtótájékoztatót követően a Segítő vásárnak helyet adó épületben Mikulás napi koncertet adott fogyatékossággal élő vagy gyerekotthonokban, nevelőszülőknél élő gyerekeknek a 100 Folk Celsius együttes.