Újabb épületek, szobrok kapnak díszvilágítást Budapesten

Újabb épületek, szobrok kapnak díszvilágítást Budapesten

Újabb tizenhét szobor, épület vagy emlékmű kap díszvilágítást Budapesten.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése nyomán díszvilágítást kap gróf Bethlen István budavári szobra, a Bécsi kapu téren Jagelló Ulászló és Szent Hedvig emlékműve, a Várkert Bazár épületegyüttese, az óbudai Lajos utcában a főplébánia melletti Haza Hősei emlékmű, a szintén ott található a Harangjáték alkotás, Nepomuki Szent János szobra és a Szent Flórián-szobor, továbbá az V. kerületi Élet Menete szobor.

Ugyancsak kivilágítják majd a belvárosi Olimpiai parkban létesítendő olimpiai emlékművet, az Ötkarika kompozíciót és az Olimpikonok falát.

Díszvilágítást kap a Keleti Pályaudvar főhomlokzata, a Baross téri Baross Gábor szobor, valamint a Móricz Zsigmond körtéri Móricz-szobor.

Kivilágítják a Margitszigeten felállított Urmánczy Nándor emlékpadot is. Ennek kapcsán Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője tiltakozásának adott hangot, mert álláspontja szerint Urmánczy “irredenta volt, a fasizmus egyik alakját dicsőítette”, ezért nem méltó az emlékpadra sem.

A döntés szerint díszvilágítást kap a XXII. kerületben a Szentháromság téri első világháborús Hősi emlék és a Szent Flórián téri Szent Flórián-szobor is.

A határozatot 18 Fidesz-KDNP-s igen szavazattal, 1 nemmel és 11 tartózkodással fogadták el.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. több mint 200 szobor, műemlék, létesítmény díszvilágításáért felelős.