Húszmilliós fogás

Kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében. A hírt vasárnap tette közzé a szervezet a Facebook-oldalán. Eddig országosan 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök.

A NAV tájékoztatása szerint az ellenőrzés során azon csomagokat, amelyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amelyek után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is. 

Emlékeztettek arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében, aki “adózás alól elvont” jövedéki terméket birtokol, értékesít, felhasznál, vagy amelyet nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet, a jövedéki terméket pedig lefoglalja a NAV. A dohánytörvény alapján aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít, 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható. A hivatal közlése szerint a legtöbb adózatlan dohányterméket elsősorban az ország legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban foglalták le.