Nőtt az ipari termelés novemberben

Nőtt az ipari termelés novemberben

Az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett 2013 novemberében az egy évvel korábbihoz képest elsősorban a járműgyártás és hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok növekedése miatt. Ezt jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanaphatástól megtisztított index 5,8 százalékos éves növekedést mutat. Az előző hónaphoz hasonlítva az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal csökkent. A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 0,9 százalékkal haladta meg előző év azonos időszakáét. Az adatok megegyeznek a január 8-án közölt előzetes számokkal.

A munkanappal kiigazított adatok szerint novemberben az ipari termékek belföldi értékesítése 3,6, az export 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A nyers adatok 1,8, illetve 4,4 százalékos növekedést jeleznek.

A feldolgozó ipar termelése az átlagot meghaladó mértékben 3,9 százalékkal haladta meg a 2012. novemberit, ezen belül az egynegyednél is nagyobb súlyú járműipar teljesítménye 20,6 százalékkal nőtt az októberi 28,4 százalékos növekedés után.

A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 11,3 százalékkal csökkent, amit elsősorban a híradás-technikai berendezések 30,6 százalékkal hanyatló termelése okozott. A feldolgozóipari termelés egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól elsősorban az értékesítés majdnem hattizedét adó hazai eladások 2,3 százalékos visszaesése miatt, míg az export 7,4 százalékkal nőtt.

A kiemelt ágazatok összes új rendelése 40,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, amit az akkori magas, 44,6 százalékos kiugró növekedést jelző bázis okozott. A visszaesés az új exportrendeléseknél jelentkezik, de az új belföldi rendelések 24,1 százalékkal emelkedtek.

Erre vezethető vissza az is, hogy az összes rendelésállomány három éve (2010 novembere óta) először elmaradt az egy évvel korábbitól – 20,6 százalékos volt a novemberi csökkenés. Az export rendelések szintje 21,7, a belföldieké 5,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A járműgyártás belföldi értékesítése – nyilvánvalóan a beszállítók tevékenységét tükrözve – 77,8 százalékkal szárnyalta túl a 2012. novemberit, míg az export 14,6 százalékkal nőtt. A gépek, berendezések belföldi eladásai 6,9 százalékkal csökkentek, miközben a villamosberendezéseké 9,5 százalékkal nőttek.

Az élelmiszerek mellett nőtt a textil és ruházati cikkek (5,2 százalék) a faipar (3,4 százalék) és a vegyi anyagok (5,8 százalék) kivitele is. A gyógyszerexport május óta elmarad az egy évvel korábbitól, novemberben 6,8 százalékkal esett vissza és a belföldi eladások 12,4 százalékos emelkedése ellenére is a novemberi termelés 7,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.