Tisztújítást tartanak idén a református egyházban

Tisztújítást tartanak idén a református egyházban

Református Egyház

A tájékoztatás szerint az egyházközségek, amelyek szavazati jogukat testületeik, a presbitériumok által gyakorolják, különböző szavazati számértékkel vesznek részt a választásban. Ehhez elengedhetetlen a névjegyzékek – az egyházközségek választójoggal rendelkező tagjai számának – pontos megállapítása, amelyet ez év január 31-ig el kell készíteni és február 15-ig meg kell küldeni az illetékes esperesi hivatalba.

Hozzátették: az egyházmegyei és egyházkerületi közgyűléseknek szeptember 30-ig létre kell hozniuk a választási bizottságokat. Ezután az egyházmegyei közgyűléseken jelölteket állítanak az egyházmegyei tisztségekre (esperes, egyházmegyei gondnok, illetve helyetteseik: egyházmegyei főjegyzők, egyházmegyei tanácsosok) és a kerületi tisztségekre (püspök, egyházkerületi főgondnok, főjegyzők, egyházkerületi tanácsosok), valamint jelölik az egyházmegyei presbitériumok által választandó zsinati tagokat és póttagokat.

A jelöléseket október 8-ig kell felterjeszteni a választási bizottságokhoz, amelyek október 30-ig kibocsátják a szavazólapokat, a presbitériumok pedig november 28-ig lebonyolítják a szavazást és zárt borítékban beküldik az eredményeket az illetékes egyházmegyei hivatalhoz.

Az egyház törvénye szerint december 31-ig össze kell hívni az egyházmegyei közgyűléseket, amelyeken beiktatják az egyházmegyei tisztségviselőket és továbbiakat is választanak, 2015. január 30-ig ugyanígy kell eljárni egyházkerületi szinten, február 28-ig pedig össze kell hívni az új zsinat alakuló ülését.

Az új tisztségviselők a beiktatásukkal – vagy ha ez december 31. előtti időpontra esik, akkor 2015. január 1-jével – foglalják el hivatalukat, a testületek a megalakulásukkal kezdik meg működésüket. Ezen időpontig a szolgálatból kilépő testületek, illetve tisztségviselők mint ügyvivők hivatalban maradnak.