Intelligens mobil hűtőtereket fejlesztenek Szombathelyen

Intelligens mobil hűtőtereket fejlesztenek Szombathelyen

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében több mint 696 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást nyert el az a projekt, amelynek célja, hogy új típusú, légbefúvásos technikával működő, GPS alapú regisztrációval támogatott hűtőtereket fejlesszenek ki Szombathelyen. Ezt közölte Zoller Babett projektmenedzser az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a Dominó Trans Kft. által vezetett konzorcium 2015 végére fejezi be a 925 millió forint összértékű projektet, amelynek eredményeként jelentősen növelhető a hűtést igénylő áruk szállításának biztonsága.

Hozzátette, a HACCP-előírások alapján az élelmiszereket, illetve az élelmiszer alapanyagokat megfelelő hőmérsékleten kell tárolni és szállítani. Az úgynevezett hűtési lánc azonban, ha rövid időre is, de sérülhet a technikai hiányosságok és az emberi mulasztás miatt. Az előbbire az intelligens hűtött terek kialakítása a megoldás – hívta fel a figyelmet.

A Dominó Trans Kft., az ÖKO-2000 Kft. és az OKSZI Zrt. által alkotott konzorcium fejlesztése kiegyenlítettebb hőmérséklet-eloszlást eredményez majd a hűtőtérben, mint az eddigi rendszer.

Kiemelte: az osztott légtérrel megvalósítható lesz, hogy a különböző hőmérséklet-igényű élelmiszerek is szállíthatóak legyenek egyszerre.

Ismertetése szerint az eddig még nem alkalmazott légfüggönyös technológia beépítése a hűtőterekbe például megakadályozza az ajtónyitás során történő hőmérsékletingadozást, ami a rövid távú szállításkor gyakori.

Hozzáfűzte: a GPS-alapú regisztrációval pedig pontosan és valós időben nyomon követhető lesz a megállások száma, a sebesség, az ajtónyitások száma, a különböző hőmérsékletű terek adott időbeni hőmérséklete és hőmérséklet-eloszlása.

A riasztási rendszer pedig elősegíti majd az időben történő reakciókat: a hőmérséklet megváltozásával vészjelzést küld a sofőrnek, illetve a nyomkövető rendszeren keresztül figyelmezteti a megadott embereket SMS-ben a hibára. A rendszer segítségével pedig távolról, a cég telephelyéről is be lehet állítani a hűtőtér hőmérsékletét – közölte.