Együttműködési megállapodást kötött a NAV és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködési megállapodást kötött a NAV és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Együttműködési megállapodást kötött kutatás-fejlesztési ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Ezt közölte az SZTNH az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint az SZTNH 2012. február 1-je óta lát el a kutatás-fejlesztési tevékenység minősítésével kapcsolatos feladatokat, ez a hatósági jogkörben végzett előminősítés mellett kiterjedt szakértői tevékenységet is magában foglal. Az elmúlt két évben az adóhivatal megkeresésére már közel kétezer szakértői vélemény készült el. Az SZTNH e szakértői tevékenység keretében megvizsgálja, hogy az adó- vagy járulékkedvezményt érvényesítő társaságok ténylegesen az adott években hatályos jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti kutatás-fejlesztést folytattak-e.

A már kialakult jó munkakapcsolat megerősítése érdekében a két szervezet elnöke által aláírt megállapodás a közös feladatellátás színvonalának – az adózók érdekeit is mindenkor szem előtt tartó – további emelését is előirányozza. Az SZTNH által elvégzett munka az elmúlt két év során jelentős mértékben hozzájárult a jogbizonytalanság csökkentéséhez és jelentősen megkönnyítette a jogalkalmazó szervek munkáját – írták.

A hivatal közleménye szerint a tavaly elfogadott innovációs stratégia alapján 2013 végén értékelték a kutatás-fejlesztési minősítési rendszer első 20 hónapját, a Deloitte Magyarország által készített jelentést a Nemzetgazdasági Minisztériummal közös rendezvényen mutatják be szerdán.

Kapcsolódó cikkek