Huszonöt éves az Országos Sajtószolgálat

Huszonöt éves az Országos Sajtószolgálat

MTIHuszonöt éve indította útjára az MTI az Országos Sajtószolgálatot (OS), amely az alapítás óta több tízezer közérdekű közleményt hozott nyilvánosságra, a kibocsátó szervezetek szándékának megfelelően, tartalmi változtatás nélkül. Az OS-ben jelenleg 625 regisztrált szervezet teszi közzé állásfoglalásait, köztük a parlament, a kormányzat, politikai pártok és civil szervezetek.

Az OS 1989. március 10-én kezdte meg működését több mint hét hónappal megelőzve a Magyar Köztársaság kikiáltását. A nemzeti hírügynökség akkor deklarált szándéka szerint “a tájékoztatás teljességéért érzett felelőssége és kötelezettségei tudatában”, vagyis a demokratikus átalakulás elősegítése érdekében hozta létre és bocsátotta ingyenesen az új pártok, egyesületek, szövetségek, társaságok rendelkezésére a nyilvánosság új színterét. Az akkor még egypártrendszerű országban megjelenő új pártok, egyesületek ezzel lehetőséget kaptak arra, hogy nézeteiket, programjukat széles körben ismertessék a hazai nyilvánossággal. Ezzel a sajtótörténeti lépéssel az MTI tág teret adott az alakuló pártok információinak, felelősen hozzájárulva a többpártrendszer kialakulásához. Kezdetekben az OS-közleményeket a frissen megalakult pártok és szervezetek vezető tisztségviselői személyesen vitték el az MTI Naphegy téri épületébe. A beérkező sajtóközleményeket az MTI hírfolyamában külön OS jelzéssel látták el. Az induláskor az ott megjelenő dokumentumokból nem készült hír, vagyis nem jelentek meg a belpolitikai kiadásban. Ez a különbségtétel később megszűnt, így az OS-ben megjelenő hírértékű információkat az MTI szerkesztett változatban is a nyomtatott és elektronikus sajtó rendelkezésére bocsátja.

Időközben mind több szervezet jelezte igényét az OS használatára, ezért elengedhetetlen volt a fejlesztés, amelynek eredményeként a szolgáltatás online változata vált elérhetővé, így a napi hírkiadás részeként lehet olvasni az OS-híreket. Az online hírbeadási felületet azon szervezetek vehetik igénybe, akik a szolgáltatás szigorú működési szabályzatában foglaltaknak megfelelnek, valamint szerződést kötnek az MTI-vel. Az Országos Sajtószolgálat szabályzata szerint az Országgyűlés, a kormányzat, a legfőbb közjogi méltóságok, a magyar és európai parlamentben képviselettel rendelkező, illetve a parlamenten kívüli politikai pártok, független képviselők, egyházak, civil szervezetek, köztestületek teszik közzé állásfoglalásaikat, közérdekű tájékoztatóikat. Az OS-közlemények, amelyek tartalmáért a közlést kérő viseli a felelősséget, mindenki számára ingyenesen hozzáférhetőek az MTI honlapján. Az Országos Sajtószolgálat tíz éve működteti az online hírbeadási felületet, amelyhez az első évben 56 szervezet csatlakozott, számuk 2014 márciusára 620 fölé emelkedett. Ugyanilyen meredeken emelkedett a nyilvánosságra hozott közlemények száma is, 2004-ben 2154, 2013-ban már 10 902 volt a kiadott közérdekű anyagok száma. A szolgáltatás, amely az új médiatörvény értelmében kötelessége is az MTI-nek, várhatóan tovább fejlődik, és szigorú működési szabályzata miatt a jövőben is hiteles forrásul szolgál.