A törvények közel felét érinti az új törvénykönyv

A törvények közel felét érinti az új törvénykönyv

A március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.), valamint az annak kapcsán született hét jelentősebb törvénymódosítás, a magyar jogrendszert alkotó 541 törvényből 228-at érint. Ezt mondta Ződi Zsolt, a jogi információk szolgáltatásával foglalkozó Opten Kft. jogi szakmai igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Az 1596 paragrafusból álló új Ptk.-ban a rendelkezések 7 százaléka változatlan, 18 százalékuk tartalmilag egyező, míg 38 százalékuk tartalma módosult a régi Ptk.-hoz képest. ugyanakkor a rendelkezések 37 százaléka teljesen új – ismertette az adatokat a szakmai igazgató.

Legkevésbé az öröklési jog, legjobban dologi- és a családjog változott – tette hozzá Ződi Zsolt.

Sárközy Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üzleti jogi tanszékének professzora a polgári törvénykönyveket a társadalmi életre hosszú távon ható alapvető törvényeknek nevezte. Példaként hozta fel a ma is hatályban lévő törvények közül a Napóleon által 1805-ben alkotott francia, az 1811-es osztrák és az 1900-as német polgári törvénykönyveket.

Az új Ptk. része a gazdasági társaságokat szabályozó joganyag is. Az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére Sárközy Tamás elmondta, hogy több érv szólt a Ptk.-ban való elhelyezés mellett, mint hogy külön törvénybe kerüljenek – a mostani helyzethez hasonlóan – a gazdasági társaságok. Így össze lehetett hangolni a kapcsolódó polgári jogi joganyaggal a társasági szabályokat, viszont kívül rekedtek a nem polgári jogi előírások. Így az új szabályozás nem komplett – tette hozzá a professzor.

A kft.-k törzstőkéjének 500 000 forintról 3 millió forintra emeléséről pedig úgy vélekedett, hogy a mintegy 400 000 kft. 20 százalékának a törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, ezek a cégek 2008 után alakultak, amikor az addigi 3 millióról 500 000-re csökkentette a minimális törzstőkét a törvény. Az addig működő kft.-k 1 százaléka szállította csak le a tőkéjét 500 000 forintra.

Sárközy Tamás kifejtette: az új Ptk.-t múlt év februárban hirdették ki, és a törzstőkét 2016. március 15-ig kell megemelni, a három év elegendő idő erre. Ráadásul a nyereségből is megemelhető a törzstőke.