"Befogadni annyit jelent, mint esélyt adni másoknak"

"Befogadni annyit jelent, mint esélyt adni másoknak"

Kövér László, FIDESZBefogadni annyit jelent, mint esélyt adni másoknak arra, hogy a társadalom értékes, öntudatos, magukról gondoskodni tudó polgáraivá válhassanak - hangoztatta az Országgyűlés elnöke, amikor csütörtökön a Parlamentben átadta a Befogadó magyar település díjakat és a tehetséges értelmi fogyatékos fiatalok elismerésére létrehozott Göllesz Viktor-ösztöndíjakat.

Kövér László a fogyatékossággal élő emberek esélyegyelőségéért alapított díjak ünnepélyes átadásán a közelgő március 15-ei ünnepre utalva azt mondta, a nemzet nem mondhat le senkiről, mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa tehetségét. Az Országgyűlés elnöke a közösség szempontjából pazarlásnak mondta, ha a fogyatékossággal élő emberek nem kapják meg a szükséges támogatásokat ahhoz, hogy képzett, értékes, adott esetben pótolhatatlan munkát végző, jól kereső polgárokká válhassanak. Szavai szerint a fogyatékossággal élők számára alapított ösztöndíjak fontos küldetést teljesítenek, mert új lehetőséget teremtenek nem csak azoknak, akik kapják, hanem a közösség minden tagja számára. Idén Tapolca, Budaörs és Dunakeszi vezetői vehették át az Országgyűlés elnökétől – a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által alapított – a Befogadó magyar település díjat. A díjat minden évben azok a települések vezetői vehetik át, amelyek “sokat tettek a fogyatékossággal élő emberek integrációjáért, és elhivatottak az esélyegyenlőség megteremtése felé”. A rendezvényen külön köszönetet mondtak Tapolca önkormányzatának, amely az országban elsőként biztosított lakást fogyatékossággal élő fiataloknak arra, hogy – kis segítséggel – önálló életet élhessenek.

Császár László polgármester az MTI-nek elmondta, még 2012-ben adták át a háromszobás belvárosi lakást három fogyatékossággal élő fiatalember számára, akik korábban egy szomszédos település szociális intézményben laktak. Jelezte, a fiatalok azóta beilleszkedtek, dolgoznak, eltartják magukat, bevásárolnak, és egymást segítve élnek, de persze szükség esetén mindig számíthatnak külső segítségre. Közölte azt is, várhatóan még az idén megkezdik egy újabb befogadó lakás előkészítését, felújítását is Tapolcán, és ebben a programban már állami forrásokra is számíthatnak. A parlamenti rendezvényen adták át az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége által 2003-ban alapított Göllesz Viktor ösztöndíjakat is. Az ösztöndíj célja a tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalok támogatása, közösségi tevékenységük és beilleszkedésük elősegítése. Az idei díjat több kategóriában osztották ki, ösztöndíjat kapott Kordik Tamás (művészet kategória), Mezsgyán Klaudia (tanulás), Nyári Márió (önérvényesítés), Sipos Csaba (munka), Vadász György olimpikon (sport). Az indoklás szerint az ösztöndíj nyertesei egytől egyig olyan emberek, akik kitartásukkal és elkötelezettségükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munka, a tanulás, a sport vagy a művészet világában, emellett életükkel hozzájárulnak a fogyatékossággal élő emberekről alkotott pozitív társadalmi kép megerősítéséhez.