"A szabadság nem lehet ellenzékben"

"A szabadság nem lehet ellenzékben"

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke beszél Budapesten, a Petőfi-szobornál, miután bejelentették, hogy a várható vihar és az erős szél miatt elmarad az ellenzéki összefogás délutáni tüntetése 2014. március 15-én, fotó: Máthé Zoltán/MTIA Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a Fidesz a szabadságkorlátozók pártjává vált, de március 15-e egyik legfontosabb üzenete az, hogy a szabadság nem lehet ellenzékben. Erről Fodor Gábor beszélt az ellenzéki párt fővárosi rendezvényén szombaton, a Petőfi-szobornál.

A politikus úgy fogalmazott, ahogy elődeink uniót akartak Erdéllyel, ők is uniót akarnak, uniót Európával. A Liberálisok elnöke egy közmondást idézett, amelyik szerint “a jó tengerészek a háborgó tengeren születnek”. Fodor Gábor ezt úgy értelmezte: a szabadságszerető magyaroknak most, mostoha körülmények között kell megmutatniuk, hogy “jó tengerész lesz belőlük”. A háborgó tengeren kell megmutatniuk, hogy nem félnek és ki mernek állni a véleményükért – jelentette ki. Joggal fel lehetne tenni a kérdést, hogy miért beszélnek annyit a szabadságról, amikor annyi gond van Magyarországon és annyi hétköznapi problémával kell szembenézni – folytatta a beszédét. Azért, mert a szabadsággal kezdődik minden és a márciusi ifjak első követelése is a sajtó szabadsága volt – jelentette ki. Ők is tudták, ha nincs szabadság, akkor nincs jogegyenlőség, nincs társadalmi igazságosság – mondta.

Szabadai Viktor, az MLP fővárosi elnöke azt mondta, hogy március 15-én arra a szabadságharcra emlékezünk, amelyet 1848-ban a zsarnokság ellen vívtak hőseink. A zsarnokság ellen a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, a méltányos közteherviselésért, az Európai Unióért. Ezek a követelések ma is, mintegy hat emberöltő után is érvényesek – jelentette ki. Véleménye szerint a magyar sajtó ma nem szabad, mert szabadságát korlátozza az “egypárti médiahatóság, a közmédia megszállása, a központosított hírszerkesztés, a rádiófrekvenciák haveroknak történő kiosztása, a hirdetők megfélemlítése, az ellenzéki rádió ellehetetlenítése, a közérdekű információk eltitkolása, az eltérő véleményt megfogalmazó politikai hirdetések korlátozása”.

Magyarországon ma nincs törvény előtti egyenlőség sem, mert vannak az egyenlők, és vannak a fideszesek – fogalmazott. Azt is kijelentette, hogy ma nincs méltányos közteherviselés sem és a társadalmi egyenlőtlenség soha nem nőtt annyira, mint az elmúlt 4 évben. Végül arról beszélt, hogy 1848-ban a magyar nemzet kiállt jogaiért, megmozdult az önkény ellen és ezt április 6-án ismét megtehetik. Az erős szélben megtartott megemlékezés záróaktusaként Fodor Gábor pártelnök, Boruzs András pártigazgató és Vargha Nóra az MLP Pest megyei elnöke egy koszorút helyezett el a Petőfi szobornál.

A rendezvényt követően több ellenzéki politikus, így Mesterházy Attila, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltje, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője, Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció elnöke és alelnöke is megjelentek a helyszínen. A rendezvény közben valaki a résztvevők közül Fodor Gábor felé dobott két tojást, de nem találta el a politikust.