Schiffer András is vitázna

Schiffer András is vitázna

Schiffer András Schiffer András nyílt levélben hívja vitára a parlamenti pártok listavezetőit. Orbán Viktor miniszterelnököt, Mesterházy Attilát, a baloldali összefogás pártjainak miniszterelnök-jelöltjét és Vona Gábort, a Jobbik elnökét, miniszterelnök-jelöltjét. Ezt az LMP társelnöke jelentette be vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján. Elsősorban a munkahelyteremtésről, a korrupció csökkentéséről és Magyarország függőségének csökkentéséről vitáznának.

A frakcióvezető a három listavezetőtől azt kérte, hogy szerda estig jelezzék, hogyan akarnak egyeztetni a vitáról. Hangsúlyozta, hogy bízik a pozitív válaszban, mert Mesterházy Attila és Vona Gábor már korábban jelezte, hogy vitázni kívánnak. Orbán Viktornak pedig, ha bízik az erejében, akkor “bíznia kell az érvek erejében is” – szögezte le Schiffer András. Hozzátette, reméli, egyúttal véget vetnek annak a “szégyenteljes gyakorlatnak, amelyet az elmúlt hetekben láttunk, (…) hogy a fideszes jelöltek bujkálnak a nyilvános (…) vita elől”. Egy választási vitának nem a botrányokról kellene szólnia, hanem arról, hogy hogyan lesz kisebb a korrupció, hogyan teremtenek több munkahelyet – mondta. Az “elszámoltatási handabandázás” helyett pedig azt kell megbeszélni, ki milyen garanciát tud adni arra, hogy bárki kerül hatalomra, “kevesebb pénzt lehet kilopni a közösből” – fogalmazott.

Schiffer András arról is vitázna, hogy hogyan lehet Magyarország függőségét csökkenteni a következő évtizedekben. 
Szavai szerint 2010-ben a Fidesz megvallott választási program nélkül nyert, “Orbán Viktor akkor biankó csekket állíttatott ki a választópolgárokkal”. Rámutatott, hogy jelenleg a Fidesz és a baloldali összefogás pártjai sem rendelkeznek nyilvános, közreadott programmal. Nehéz úgy vitatkozni, hogy a kormányoldal “túl a törvényes kereteken is, egy egyoldalú hazug propagandával tömi a választópolgárok fejét”. Az LMP viszont úgy gondolja, hogy kormányzati propaganda és “CÖF-ös bohóckodás helyett” arról kellene vitázni, ami közvetlenül érinti a magyar embereket – jelentette ki. Egyúttal közölte, a Lehet Más a Politika kellő felhatalmazás esetén törvényben tiltaná meg a kormányzati propagandát, és a szigorúbb keretek közé szorítaná a civil szervezetek kampányban folytatott tevékenységét.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha a Fidesztől nemleges választ kapnak a vitára vonatkozó kezdeményezésre, akkor világossá kell tenni, hogy a miniszterelnök nem kíván vitatkozni, “csak az egyoldalú, ostoba sulykolásban hisz, és nem az érvek erejében”.
 Schiffer András a sajtótájékoztatón gratulált a Magyar Közösség Pártja (MKP) színeiben indított Bárdos Gyulának, aki a szlovák államfőválasztások történetének első magyar jelöltjeként a szavazatok 5,1 százalékát kapta meg.